Twitter kastade ut visselblåsaren Peter Van Buren – nu talar han ut

Av | 10 augusti, 2018

För några dagar sedan raderade Twitter den kände visselblåsaren Peter Van Burens konto. Nu går han ut i alternativ media och berättar vad som egentligen hände.

(newsgramNynäshamn 10 augusti 2018)

Tidigare i veckan kastades visselblåsaren och den pensionerade amerikanske UD-tjänstemannen Peter Van Buren ut från Twitter. Han hade försvarat en journalist som stött President Donald Trumps uttalande om att massmedia är folkets fiende. Förra gången Peter Van Buren hamnade i blåsväder var när han efter tjänstgöring i Irak sammanfattade sina intryck i best-sellernWe Meant Well”. Men det amerikanska utrikesdepartementet – under Obama-administrationens ledning – misstyckte och försökte sparka och åtala honom enligt Espionage Act. Allt slutade dock lyckligt. Peter Van Buren gick i pension med hedern i behåll.

Värre gick det i veckan. Några häftiga ordväxlingar och han fick se Twitterkontot raderas. Nu gör Peter Van Buren comeback i etern.

Sju års Twitterhistorik raderades när Peter Van Buren fick sitt konto avstängt. Skärmdump: ZeroHedge

Amerikanska alternativa mediesajten Consortium News ägnar dagens premiärprogram av deras poddradio-tjänst åt visselblåsaren Peter Van Buren. Ett samtal i all enkelhet, där han delar med sig av erfarenheterna från de senaste dagarnas händelser med lyssnarna.

Här är några utdrag från premiärsändningen.

Jag arbetade i 24 år för det amerikanska utrikesdepartementet och jag var mest en opolitisk och anmärkningsvärt medioker byråkrat under den tiden. Jag började när Ronald Reagan var president och jag tjänstgjorde under hans presidentskap fram till Obamas presidentskap, vilket i sig representerar ett brett politiskt spektrum, säger Peter Van Buren.

Vad som händer längs vägen är att jag tilldelades uppgiften att delta i återuppbyggnaden av Irak. Planen var att återuppbygga Irak till en blomstrande Disney-liknande demokrati och vi skulle vinna kriget där armén hade misslyckats genom en ”hearts of mind”-kampanj, säger han.

Jag hade tänkt åka till Irak och hålla huvudet lågt och hålla mig borta från trubbel och sedan komma tillbaka till mitt vanliga jobb. Men det jag såg ändrade mig. Det jag såg skrämde mig och plågade mitt samvete. Det jag såg var slöseri, bedrägeri och dåligt ledarskap. Jag såg USAs regering ljuga för det amerikanska folket och jag var en del av den lögnen, säger Peter Van Buren.

CONSORTIUM NEWS RADIO: Hur började det här Twitter-kriget? Vad gjorde du? Jag vet att du har sju års historia på Twitter utplånat så vi har inga bevis. Men försök komma ihåg så gott du kan.

Först och främst är jag arg över att jag inte bara kan säga åt folk ”gå och läs själv vad jag skrev och döm själv.” Det är kärnan i yttrandefrihet och fri press. Där finns informationen. Allt är online. ”Gå och läs det på Twitter och bestäm själv vad du tycker.” Tyvärr har Twitter tagit bort den möjligheten för dig. Det är vad censur handlar om, säger Peter Van Buren.

Han fortsätter.

Strax efter det att President Trump beskrev pressen som folkets fiende gjorde Glenn Greenwald några kommentarer på Twitter om hur vanliga medier aggressivt har stött amerikanska krig.

Enligt honom börjar den amerikanska journalisten Sulome Anderson diskutera med journalisten Glenn Greenwald. Hon menar att journalister inte alls agerar för krig. I stället startar regeringar krig, medan journalister endast rapporterar.

Jag hoppade in i diskussionen och sade att jag inte håller med om det. Inte bara har vi de historiska exempel som Glenn påpekade och vem som helst kan spendera några minutrar på att granska medias agerande historiskt från det spansk-amerikanska kriget för att ta reda på det. Jag sade att min erfarenhet i rollen att arbeta för det amerikanska utrikesdepartementet i Irak så ljög jag ofta för journalister och misstolkade saker som gagnade kriget. Små grejer, säger Peter Van Buren.

Efter en stund spårar Twitter-diskussionen ur fullständigt.

Hon exploderade och hävdade att jag vanärade hennes faders minne, som inte alls hade någonting att göra med det vi pratat om. Min kommentar handlade om att många journalister oroade sig över hur dom såg ut i sminket, i stället för att oroa sig över storyn. Jag var snabb att inflika att jag pratade om både manliga och kvinnliga journalister. Några av de mest fåfänga ute på fältet var män, inte kvinnor, som ville se bra ut när bomber föll runt omkring dom, säger Peter Van Buren.

Han fortsätter.

Flera av hennes journalistkollegor hoppar in i diskussionen och börjar förolämpa mig. Jag kallades för ”en bit mänskliga sopor”. Speciellt en journalist kallade mig upprepade gånger för ”mänskligt avskräde”.

Efter den ordväxlingen fick Peter Van Buren se sitt Twitterkonto raderat för gott. Någonting som har rört upp känslorna på plattformen.

Dagens premiärprogram visar hur snabbfotade amerikansk alternativ media kan vara. När något stort händer hoppar dom direkt in och startar en ny tjänst till följarna. Consortium News är en prestigefylld och prisbelönad amerikansk nyhetssajt. Den grundades 1995 av den grävande journalisten Robert Parry (red. 1949-2018). Många djuplodande analytiska artiklar handlar händelseutvecklingen i speciellt Mellanöstern och USA.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar