Svensk åklagare lägger ner förundersökning mot Julian Assange

Av | 20 november, 2019

Wikileaksgrundaren Julian Assange varit misstänkt för våldtäkt mot två svenska kvinnor sedan augusti 2019. Under tisdagseftermiddagen meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson att man nu lägger ned förundersökningen mot Assange – de muntliga bevisen håller inte måttet.

newsgram | Nynäshamn den 20 november 2019

| ASSANGE-FALLET | Vice överåklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om misstänkt våldtäkt. Det beskedet lämnade hon under en presskonferens på tisdagen.

Jag vill informera om mitt beslut att lägga ner förundersökningen, sa vice överåklagare Eva-Marie Persson på pressträffen.

Turerna runt Julian Assanges tillflykt till Ecuadors ambassad i London började när två svenska kvinnor spatserade in på en polisstation i Stockholm i slutet av augusti 2010. På varsitt håll hade kvinnorna haft oskyddad sex med den världsberömde visselblåsaren under hans Sverigebesök, berättar Samhällsnytts chefredaktör Mats Dagerlind i en krönika.

 

Julian Assange. Foto: Jack Taylor/Getty Images

 

När den ena kvinnan ringde upp den andra kvinnan och berättade att hon var orolig att Julian Assange skulle ha kunnat smittat henne med HIV gick det upp ett ljus för den andra kvinnan att bägge kvinnorna legat med Wikileaksgrundaren.

Assange-fallet – ett justitiemord?

Den andra kvinnan, Anna Ardin, hade nyligen publicerat en manual på sin blogg hur en försmådd kvinna bäst hämnas på en svekfull älskare. De två kvinnorna tog varandra i handen och gick till en polisstation där Ardin händelsevis råkade känna en lesbisk polisbetjänt. Ardins lesbiska väninna tog emot kvinnorna på polisstationen. Feministen Anna Ardin riggade berättelsen på ett sådant sätt att polisbetjänten var tvungen att upprätta en polisanmälan om misstänkt våldtäkt. Kvinnorna själva behövde inte göra någon polisanmälan.

Allt slutade med att Julian Assange lämnade Sverige i all hast och något år senare sökte asyl på Ecuadors ambassad i London för att slippa utvisas till Sverige. Han vistades på ambassaden mellan den 19 juni 2012 och den 11 april 2019. Dåvarande ansvarig åklagare lade ned förundersökningen 2017 med motiveringen att det inte gick att driva utredningen framåt. Förundersökningen återupptogs våren 2019 på begäran av målsägandebiträdet i Sverige. Enligt vice överåklagaren har de muntliga bevisen försvagats efter alla dessa år.

Det har gått nio år. Tiden är en spelare i det här. De muntliga bevisen har försvagats eftersom lång tid har förflutit. Minnet bleknar av naturliga skäl, sa Eva-Marie Persson på pressträffen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar