Stockholmarna kan få ett nytt havsbad i Gamla stan

Av | 2 juni, 2020

Stockholms stad presenterade på tisdagen ett förslag om att öppna ett utomhusbad i närheten av Slussen. Havsbadet är tänkt att vara öppet året runt alla dagar i veckan – ett formellt beslut fattas av exploateringsnämnden den 11 juni.

newsgram | Nynäshamn den 2 juni 2020

| PRIORITERINGAR | Den vänsterliberala majoriteten i Stockholms stadshus presenterade under tisdagsmorgonen ett förslag på ett nytt utomhusbad borta vid Munkbrokajen i Gamla stan mot Riddarholmen. Badhuset kommer flyta ovanpå vattnet och ha bassänger med både 28-gradigt och kallt vatten. Arbetet med det nya utomhusbadet planerar att dras igång under 2021 och byggnadsprojektet ska vara färdigställt under 2022. Prislappen uppges ligga på 250 miljoner kronor.

Stockholm är ju en stad på vatten och 14 öar. Det är klart att vi måste tillgängliggöra de här vattenytorna, säger moderaten Anna König Jerlmyr, som är Stockholms stads finansborgarråd.

Hon tillägger.

Det är på tiden, tycker jag, att vi gör som i Köpenhamn, Helsingfors, Oslo som har både strand- och havsbad.

Köpenhamn har tre hamnbad som har öppet om sommaren från juni till september. Allra populärast är hamnbadet på Islands brygge som ligger på promenadavstånd från Radisson-hotellet på Amager. Förutom några bassänger har Islands brygge ett myller av restauranger – vilka har öppet sent om kvällarna.

Hamnbadet Islands Brygge på Amager i Köpenhamn. Foto: Københavns Kommune

I Helsingfors öppnades i 2016 ett havsbad på Skatudden. Det har öppet året runt alla dagar i veckan. Från början var området en parkeringsplats som gjordes om 2015 till ett havsbad. Förra året hade utomhusbadet i Helsingfors runt 800 000 besökare. Eftersom vattnet är strömt vid Slussen är det inte möjligt att ta sig ett svalkande dopp i dag. Men det vill de styrande i Stockholms stadshus ändra på.

Här möjliggör vi för stockholmare, både stora och små för det är barnbassänger också, att kunna bada här. Det är sol nästan hela dagen. Men du kan också bada året om alla dagar i veckan, säger Anna König Jerlmyr.

De övriga nordiska huvudstäderna har en helt annan befolkningssammansättning med en mindre andel utomeuropeiska invandrare – så kallade ”flyktingar” – som sätter sin prägel på gatubilden. Nyhetsrapporteringar från exempelvis Hornsbergs strand på Kungsholmen och Tantolunden på Södermalm beskriver mångkulturella infernon när förortsgäng från huvudstadens invandrarghetton kommer dit för att bråka och stöka med boenden i innerstadsområdena.

Än så länge har en så kallad markreservation har gjorts och företaget Nordic Urban kommer hyra mark, bygga och driva utomhusbadet om planerna på havsbad i centrala Stockholm blir till verklighet. Nordic Urban är ett finskt företag som driver utomhusbadanläggningar i bland annat Esbo, Helsingfors och Oslo.

Ett formellt beslut om ett havsbad i centrala Stockholm fattas av exploateringsnämnden den 11 juni.

Av Carl Gram

Lämna ett svar