Nätjätten YouTube har raderat Red Ice TVs kanal

Av | 18 oktober, 2019

YouTube har raderat Red Ice TVs kanal tidigare i veckan. Ännu har ingen företrädare för den amerikanska nätjätten förklarat för Red Ice-teamet varför kanalen stängdes ner.

newsgram | Nynäshamn den 18 oktober 2019

| DIGITALT BOKBÅL | Techgiganten YouTube har raderat Red Ice TVs kanal på dess plattform. Kanalen hade omkring 333.000 prenumeranter. Enligt Red Ice TV har YouTube raderat kanalen natten mot torsdag (svensk tid, reds. anm.) utan någon som helst förvarning.

Digitalt bokbål. Skärmdump © YouTube

 

Plattformar som Facebook, Twitter och YouTube har raderat ett stort antal invandringskritiska och konservativa konton den senaste tiden, uppger Fria Tider. I mars förra året stängde Google ner det medborgarjournalistiska nätverket Granskning Sveriges huvudkonto på YouTube efter påtryckningar från de Bonnierägda tidningarna Expressen och Dagens Nyheter.

Några veckor senare – i april 2018 – hade judiska aktivister frukostmöte med statsminister Stefan Löfvén, S, och justitieminister Morgan Johansson, S, för att diskutera bland annat Googles och Facebooks ageranden mot sajter som kritiserar judar. Några judar som deltog på frukostmötet var bland andra aktivisten Helle Klein, förre TV4-vd:n Jan Scherman, aktivisten Willy Silberstein och finansmannen Gabriel Urwitz.

Går man tillbaka i tiden till februari 2018 förklarade Robert Singer – vd och vice ordförande på lobbyorganisationen judiska världskongressen (WJC) – att det krävs hårdare tag från regeringar över hela världen för att stävja så kallad antisemitism på internet.

Vi uppmanar regeringar att strikt reglera denna fråga (antisemitism online, reds. anm.) för att bromsa dess spridning, och göra den digitala världen till en säker plats för alla, sa Robert Singer på den judiska världsorganisationen i ett uttalande i början av förra året.

I nuläget finns det inga uppgifter om vilka som har anmält Red Ice TVs kanal. Däremot är det känt att Silicon Valley-företag som Facebook och YouTube samarbetar med judiska organisationer som ADL (Anti-Defamation League, reds. anm.) och SPLC (Southern Poverty Law Center, reds. anm.) för att dessa ska åsiktspatrullera på plattformarna.

 

Red Ice TV är en nationalistisk kanal på internet som drivs av svensken Henrik Palmgren och hans fru Lana Lokteff. Red Ice TV har ett stort genomslag bland nationalister över hela världen. De har en stor live-sändning på fredagar och brukar intervjua kända nationalistiska och samhällskritiska debattörer och akademiker.

 

Vid ett flertal tillfällen har den ryssättade Lana Lokteff berättat om hur hennes familj tvingades i landsflykt från tsarens Ryssland i början av 1900-talet då bolsjeviker inledde världshistoriens allra största folkmord. Uppemot 100 miljoner människor ska ha fallit offer för kommunismens härjningar under 1900-talet. Ännu har ingen folkgrupp tagit på sig ansvaret för bolsjevismens framfart i Ryssland och andra delar av världen.

Attacken mot Red Ice TVs kanal på YouTube verkar vara ett slag i luften – då Henrik Palmgren och Lana Lokteff inte är ekonomiskt beroende av intäkter från YouTube-kanalen. Utan deras verksamhet finansieras genom prenumerationer.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar