Nicolas Sarkozy döms till fängelse för korruption

Av | 2 mars, 2021

Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy dömdes till tre års fängelse för korruption på måndagen. Han har, tillsammans med sin advokat, försökt muta en domare för att få åtkomst till hemligstämplad information i en annan utredning. Enligt uppgifter i media kommer ex-presidenten överklaga fängelsedomen.

newsgram | Nynäshamn den 2 mars 2021

| LIKHET INFÖR LAGEN | Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy dömdes till ett år i fängelse och ytterligare två år villkorlig dom för korruptionsbrott på måndagen. Han har försökt muta en domare och missbrukat sitt inflytande. Sarkozy och ledare som Barack Obama, Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt var globalisternas affischnamn för tiotalet år sedan.

Han har dragit fördel av sin ställning och relationerna han har skapat, sa domaren Christine Mee i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Troligen kommer Sarkozy nu få sitta i husarrest i ett år eller få bära fotboja. Domstolen i Paris kom fram till att vänsterliberalen Nicolas Sarkozy, 66, tillsammans med sin advokat Thierry Herzog i 2014 erbjudit domaren Gilbert Azibert en välavlönad tjänst i Monaco i utbyte mot hemligstämplad information i den så kallade Bettencourt-utredningen, ett fall där han misstänks för att olagligt ha tagit emot kampanjbidrag från L’Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt i samband med sin valkampanj 2007, skriver svenska Yle. Enligt åklagaren uppdagades detta mutbrott när Nicolas Sarkozys telefoner avlyssnades i en annan korruptionsutredning.

Nicolas Sarkozy. Foto: AP /Michel Euler

Senare i mars väntar en ny rättegång för Sarkozy som tillsammans med 13 andra personer är åtalade för olaglig valfinansiering inför valet 2012. Ex-presidenten misstänks ha finansierat sin valkampanj med hjälp av pengar från Libyens dåvarande ledare Muammar Khaddafi som lynchades till döds av en mobb när Frankrike och andra västländer bombade sönder landet i 2011.

Enligt SVT har Sarkozy överklagat domen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar