Till minne av Deniz Arda

Av | 11 mars, 2021

Tidigare i veckan bekräftade polisen att elitsoldaten och utlandsveteranen Deniz Arda, 31, är död. Han försvann från sin bostad på Södermalm i mitten av november och hans kropp hittades i Tyresta nationalpark i södra Stockholm för drygt två veckor sedan.

newsgram | Nynäshamn den 11 mars 2021

| VILA I FRID |  Polisen meddelade i måndags att elitsoldaten Deniz Arda är död. I början av mars hittade en privatperson en kropp i ett stenigt och ravinliknande område i Tyresta nationalpark i södra Stockholm. Den 31-årige elitsoldaten försvann i mitten av november efter att han skrivit i en chattkonversation som han hade den 13 november att han skulle ut på en löprunda på lördagen.

Även om Deniz Ardas försvinnande kan verka som en gåta efterlämnade han två digitala ledtrådar på sin dator. När familjen skulle säkra hans sista kända digitala spår i de appar han använde upptäckte de att han tittat på ett YouTube-klipp som visade hur man gjorde en omelett och att han gjort en sökning på nätet på snöleopard. För den som vill se och förstå fanns något poetiskt i det som kom att bli hans avsked till världen.

Deniz Arda gjorde en internetsökning på snöleopard innan han försvann. Foto: Getty Images: Abzerit

För snöleoparden är ett mytomspunnet kattdjur som lever i alldeles för små naturreservat på höga höjder i trakterna från Himalaya i söder till Altaibergen i norr i Centralasien. Snöleopardens stora tassar och långa svans hjälper djuret att hålla balansen när det klättrar längs bergsväggarna, men framförallt hjälper de stora tassarna snöleoparden att snabbt få upp farten när det ska fånga ett byte. Snöleopardens kamoflage och skygga beteende gör att knappt någon människa har sett dem, förutom när de attackerar tamboskap och snabbt försvinner in i bergen igen och då är som uppslukad. I många länder kallar lokalbefolkningen snöleoparderna för bergens vålnad.

Deniz Ardas försvinnande har fått stor uppmärksamhet. Överallt har bilderna flimrat förbi i sociala medier, där han tittar in i kameran med pigga ögon och ett gåtfullt Mona Lisa-leende. Deniz Arda växte upp i Malmö. Han har varit kustjägare i flera år och stationerad i Arvidsjaur. Men de senaste åren har han bott i Stockholm, där han varit med och utbildat nya kustjägare, skriver Expressen. Dessutom har han tjänstgjort i Mali under ett halvår. I mitten av november försvann Deniz Arda från sin bostad på Södermalm några dagar innan han skulle flyga till Arvidsjaur för utbildning av nya jägarsoldater.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De senaste månaderna har bland andra organisationen Missing People och flera hundra frivilliga från försvaret deltagit i de resultatlösa sökningarna efter honom. I en intervju berättade Deniz Ardiz pappa att sonen ”älskade sitt arbete, sina arbetskamrater och att han trivdes med livet och sökte en ny lägenhet i Stockholm”. In i det sista hoppades närstående och de som engagerat sig i hans försvinnande att elitsoldaten en vacker dag skulle komma åter med livet i behåll. I en annan intervju sa brodern att ”så länge vi inte hittat honom finns ett litet hopp. Tänk om det dyker upp ett vykort om några år: ”Hej brorsan, det är jag.”

Nu finns inte Deniz Arda kvar i livet, men han förtjänar att bli ihågkommen och respekterad för att han – som en ung försvenskad invandrare – i yrkesrollen som soldat var beredd att offra sitt liv för Sveriges skull ute i den stora vida världen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar