Notiser 12-11-19: SD vill avsätta Morgan Johansson – Nationalistiska vindar i Spanien – Operation Rimfrost

Av | 12 november, 2019

SD är missnöjda över justitieminister Morgan Johanssons hantering av våldsdåden den senaste tiden i Malmö. Nu vill SD avsätta justitieministern genom att väcka misstroendeförklaring mot honom i riksdagen – Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom SDs misstroendeförklaring.

newsgram | Nynäshamn den 12 november 2019

| Världen | Det nationalkonservativa partiet Vox är nu det tredje största partiet i Spanien efter söndagens nyval, rapporterar BBC News. På kort tid har partiledaren Santiago Abascal, 43, lyckats med att mer än fördubbla partiets stöd hos de spanska väljarna.

I söndagens nyval går Vox framåt och får 52 mandat i det spanska parlamentet jämfört med 24 mandat i valet i våras. Socialdemokratiska PSOE behåller positionen som det största partiet med 120 av 350 mandat i det spanska parlamentet samtidigt som det konservativa partiet Partido Popular (PP) går fram kraftigt till 87 mandat från tidigare 66 platser i parlamentet. Trots Vox framgångar är den politiska situationen fortfarande låst i Spanien enligt Fria Tider.

Källa: BBC News

| Sverige | Efter den senaste tidens upptrappade våldsspiral i Malmö – där bland annat en 15-årig invandrare dödades i en skottlossning i de centrala delarna av staden – har Nationella operativa avdelningen (NOA) utlyst en så kallad särskild händelse.

Polisens kriminaltekniker snabbt på plats för att säkra bevis efter en skottlossning på lördagskvällen vid Möllevångstorget i Malmö. En tonåring dödades och en annan vårdas fortfarande på sjukhus. Foto: Johan Nilsson/TT

 

En sådan kan utlysas av polisen vid händelser som inte kan hanteras inom ramen för den ordinarie polisverksamheten. För att komma åt den organiserade brottsligheten har polisen nu inlett ”Operation Rimfrost.” Syftet med denna operation är bland annat att minska antalet skjutningar och sprängningar i gängmiljö.

Enligt Mats Löfving – chef för NOA – kan den alarmerande situationen i Malmö jämföras med terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna sommaren 2018. Operation rimfrost är en tillfällig åtgärd och polisen räknar med att den kommer pågå under sex månader.

Källa: SVT Nyheter

| Politik | Sverigedemokraterna väcker nu misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, S, efter den senaste våldsvågen i Malmö. SD är missnöjda över att justitieministern bara pratar, men aldrig gör något konkret för att få lugn och ro i Malmö. Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom SDs misstroendeförklaring medan S/MP-regeringens stödpartier Centerpartiet och Liberalerna backar upp Morgan Johansson, som uppmärksammade den organiserade brottsligheten redan 2012.

 

Misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson kommer väckas i samband med partiledardebatten som hålls i riksdagen under onsdagen.

Källa: Aftonbladet

| Ekonomi | En synkroniserad avmattning i den globala konjunkturen har fått några av världens allra rikaste investerare att förbereda sig på en justering av aktiemarknaderna i slutet av nästa år, enligt en undersökning gjord av UBS Wealth Management. I undersökningen svarade 25 procent av de 3 400 som deltog att dom gjort sig av med risktillgångar som aktier, råvaror och högränteobligationer för att ha likvida medel istället.

De som deltog i undersökningen svarade att dom var bekymrade över handelskriget mellan USA och Kina och en synkroniserad avmattning av den globala konjunkturen.

Den snabbt förändrade geopolitiska miljön är den största oron hos investerare över hela världen, säger Paula Polito, Client Strategy Officer på UBS GWM.

Omkring 55 procent av dem som deltog i undersökningen tror att en nedgång i konjunkturen kommer inträffa före fjärde kvartalet 2020.

Källa: ZeroHedge

| Kultur | Antalet sökande till landets akademiska journalistutbildningar har sjunkit sedan 2013 – i vissa fall med så mycket som 70 procent – avslöjar en nyligen utförd undersökning. Antalet sökande till Stockholms Universitets journalistutbildning har minskat med mer än 50 procent seda 2013 samtidigt som antalet sökande har sjunkit med 70 procent för Mittuniversitetet i Sundsvall.

Källa: SVT

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar