Notiser 13-12-20: Frågetecken om Pfizers Covid-19 vaccinkandidat

Av | 13 december, 2020

Trots att Pfizers Covid-19 vaccinkandidat snart är redo för att lanseras på den europeiska marknaden kan inte läkemedelsbolaget garantera att vaccinerade inte smittar andra med coronaviruset. Det bekräftar Pfizer Danmark i ett mejl till dansk public service.

newsgram | Nynäshamn den 13 december 2020

| Världen | Tusentals Trumpanhängare samlades i Washington DC under lördagen för att uttrycka sitt stöd för USAs president Donald Trump. General Michael Flynn var en av dem som lyckönskade deltagarna via Twitter.

Manifestationen kallades för ”March for Trump” och var den andra i ordningen. Deltagarna samlades vid Freedom Plaza i Washington DC. När deltagarna kom fram till Capitol Hill ska de ha marscherat runt Kapitolium-byggnaden sju gånger.

Källa: Twitter

| Sverige | Blåljuspersonal i Bergslagen har skapat en alldeles egen tradition inför jul- och nyårshelgerna. För andra året i rad har Polisen och Räddningstjänsten i region Bergslagen lagt ut en digital julhälsning i sociala medier. Förra året var temat en julgran – i år verkar klippet handla om att lysa ikapp med en discokula. Videon har delats över 13,000 gånger på Facebook.

Källa: SVT

| Politik | Efter några dagars betänketid beslutade USAs högsta domstol att avslå Texas stämningsansökan mot fyra omstridda delstater om misstänkta oegentligheter i presidentvalet i början av november.

Källa: Sarah Westall

| Ekonomi | Senast i slutet av december fattar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslut om Pfizer och Biontechs Covid-19 vaccinkandidat ska få en villkorlig godkännelse. Men redan nu flaggar läkemedelsjätten för att de som låter sig vaccineras inte slipper undan munskydd, självisolering och andra coronavirusrestriktioner. Vaccinerade måste fortsätta med bland annat att sprita händerna och hålla avstånd.

Smittar de som har vaccinerats andra med coronavirus? Foto: Dado Ruvic/Reuters

I ett mejl till dansk public service DR bekräftar Pfizer Danmark att ingen med säkerhet vet om vaccinerade kan smitta andra med coronaviruset.

Det här är frågor som vi fortfarande undersöker. Vår fas III-studie har undersökt om vaccinkandidaten förhindrar sjukdom, skriver Anne Bloch Thomsen, medicinsk direktör på Pfizer Danmark, i ett mejl till DR.

Statistik från den amerikanska myndigheten CDC visar dock att överlevnadsgraden i Covid-19 i åldersgruppen 0 – 69 år pendlar från 99,997 % i de yngre åldersgrupperna till 99,5 % bland de äldre. I korta ordalag innebär det att ingen med statistisk säkerhet kan avgöra om en vaccinerad person överlever efter att ha låtit sig genomgå coronavaccinering eller om personen i fråga skulle ha överlevt iallafall utan att låta sig vaccineras.

Källa: DR

| Kultur | I veckan släppte rocksångerskan Bonnie Tyler nyheten att hennes nya studioalbum ”The Best Is Yet To Come” kommer ut digitalt och på CD den 26 februari nästa år. Albumet innehåller 10 nya låtar och två covers. Bonnie Tyler är mest känd för klassiker som ”It’s A Heartache”, ”Total Eclipse Of The Heart” och ”Holding Out For A Hero” – hon har sålt mer än 100 miljoner skivor under hennes karriär som sträcker sig över fem årtionden.

Här framför Bonnie Tyler och Lorraine Crosby aka Mrs. Loud duetten ”Throught Thick And Thin (I’ll Stand By You)” till förmån för unga som drabbas av cancer.

 

På det nya albumet har Bonnie Tyler samarbetat med rockproducenten David Mackay – några av låttitlarna på det nya albumet är: ”The Best Is Yet To Come”/”Stuck To My Guns”/”When The Lights Go Down”/”I’m Not In Love”/”Call Me Thunder”/”You’re The One”/”Catch The Wind”

Källa: Metal Shock Finland

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar