Tjeckiska sökmotorn Seznam kräver Google på 417 miljoner dollar

Av | 11 december, 2020

Sökjätten Google använder sin dominerande marknadsposition för att begränsa konkurrens på sökmarknaden i Tjeckien. Det menar den tjeckiska sökmotorn Seznam.cz som nu kräver det amerikanska företaget på skadestånd i storleksordningen flera hundra miljoner dollar för uteblivna intäkter.

newsgram | Nynäshamn den 11 december 2020

| EU:S KONKURRENSLAGSTIFTNING | Tjeckiens ledande sökmotorföretag Seznam kräver 417 miljoner dollar i skadestånd från den globala sökjätten Google. Det blev känt på torsdagen. Seznam hävdar att Google har begränsat konkurrensen på den tjeckiska marknaden för licensierade operativsystem i de flesta smartmobiler och applikationer som använder operativsystemet Android. Skadeståndskravet gäller perioden mellan 2011 och 2018.

Utifrån EU-kommissionens beslut i 2018 som bekräftade att Google bryter mot EUs konkurrensregler, kräver vi ersättning för skador som vi åsamkats när vi försökt distribuera våra applikationer och tjänster via mobila enheter med operativsystemet Android, säger Pavel Zima, vice styrelseordförande i Seznam, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Google avfärdar anklagelserna att de gynnar sina egna tjänster med att användarna inte är låsta, utan kan hitta konkurrenter ett klick bort på internet. Med en 25-procentig andel av den tjeckiska sökmarknaden, uppger Seznam att företagets intäkter uppgår till 4,69 miljarder tjeckiska kronor i 2019 och att de sammanlagda intäkterna uppgår till 32 miljarder tjeckiska kronor sedan 2011.

Den tjeckiska sökmotorn Seznam.cz kräver 417 miljoner dollar i skadestånd från Google för uteblivna intäkter från 2011 till 2018. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Twitterkonkurrenten Gab hade en liknande tvist med Google för några år sedan då den globala sökjätten gjorde det svårt för användare att ladda ned Gab-appen på deras mobiltelefoner. Michal Feix, vd på konsultbolaget Chronos Consulting, är i färd med att förbereda tvisten. Han säger i en intervju med publikationen Expats.cz att Google har skapat ett sofistikerat system med hinder som i flera år har förhindrat Seznam att komma ut på marknaden, i strid med EUs lagstiftning. I klagomålet pekar man på de mest allvarliga överträdelserna av konkurrensreglerna.

I Sverige är den tjeckiska webbportalen och sökmotorn Seznam.cz relativt okänd för det stora flertalet. Företaget grundades 1996 av entreprenören Ivo Lukačovič. Periodvis har Seznam varit den ledande sökmotorn regionalt. Företaget använder egna algoritmer vilket gör att användarna får andra sökträffar vid slagningar jämfört med exempelvis Googles sökmotor. I 2000 fick svenska Spray International upp ögonen för start up-företaget i Tjeckien. Svenskarna övergav dock planerna på att börsintroducera Seznam när dotcom-bubblan sprack samma år.

Google har bekräftat att man mottagit kravet från Seznam med en betalningsfrist på 30 dagar, uppger Expats.cz. Efter det att fristen löpt ut är den tjeckiska sökmotorn redo att ta Google till domstol.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar