Ordkriget trappas upp mellan Ebba Busch Thor och historikern Ingrid Lomfors

Av | 30 december, 2018

Kristdemokraten Ebba Busch Thor pekar ut historikern Ingrid Lomfors som ett talande exempel på hur myndighetsvänstern använder invandrare som förevändning för att radera svenska traditioner och begrepp från det offentliga rummet. Nu hävdar Lomfors i sin tur att hon minsann inte har sagt att ”det finns inte någon inhemsk svensk kultur” – i stället avfärdar hon KDs partiledare som ett nättroll som sprider villfarelser.

newsgram | Nynäshamn 30 december 2018

Internet glömmer aldrig. Den dyrköpta läxan har Ingrid Lomfors fått lära sig den senaste tiden. Allting började när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev en uppmärksammad debattartikel om att det minsann finns svenska traditioner.  Dessa måste respekteras av de folkgrupper som har sökt en fristad i Sverige. Annars kommer integrationen inte fungera här.

”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”. Så löd, ordagrant, formuleringen på den bild Ingrid Lomfors, chef för myndigheten Forum för levande historia, förevisade under regeringen Löfvens besynnerliga propagandajippo på Münchenbryggeriet i måndags. Den bisarra formuleringen fick spridning och väckte stor upprördhet i sociala medier. De traditionella medierna, som brukar kalla det för ”twitterstorm” så snart tio personer är upprörda på internet, förteg dock påpassligt nog denna vrede.

Lars Anders Johansson, 14 oktober 2015

 

Ingrid Lomfors, 61, har hamnat i blåsväder igen. Foto: TT

 

För att illustrera hur snett det har gått i Sverige pekar Ebba Busch Thor bland annat på historikern Ingrid Lomfors kontroversiella föreläsning på regeringen Löfvéns konferens ”Sverige tillsammans” hösten 2015, där Lomfors hävdade att ”det finns inte någon inhemsk svensk kultur” värd att tala om. Enligt henne är den svenska kulturen ett resultat av impulser utifrån genom århundranden.

Mitt i julfirandet slår partiledare Ebba Busch Thor fast ”Jo, det finns visst svenska traditioner”. I artikeln utpekas jag som en representant för ”myndighetsvänstern” som påstått att det saknas både svenska traditioner och svensk kultur. Därmed sällar sig Ebba Busch Thor till de nättroll som spritt denna villfarelse.

Ingrid Lomfors – Aftonbladet 29 december 2018

 

I en replik påstår Ingrid Lomfors att hon aldrig har sagt det som Ebba Busch Thor hävdar att hon har sagt. Trots att det finns bildbevis från den omtalade regeringskonferensen. I stället påstår Lomfors att hon aldrig uttalat sig offentligt om svenska traditioner. Inte heller har hon hävdat att ”det inte finns någon inhemsk kultur.”

Lögner som satte fart på debatten på sociala medier.

 

Tittar man närmare på Ebba Busch Thors debattartikel ser man att hon sätter fingret på en annan sak som är besvärande för politiska aktivister inom Myndighetssverige. Nämligen att vänsterorienterade byråkrater ägnar mycket kraft åt att städa undan svenska traditioner så att invandrare inte kan se dem. Enligt Busch Thor är ”ett land utan traditioner, ett tomt och tråkigt land.”

Allra känsligast för Ingrid Lomfors var kanske att Ebba Busch Thor pekar på att myndighetsvänstern använder invandrarna som en murbräcka för att få bort svenska traditioner och begrepp från det offentliga rummet. Det här tålde inte Ingrid Lomfors som snabbt var framme och smetade etiketten ”nättroll” i pannan på Busch Thor. Tonläget är så högt att man nästan kan läsa ”konspirationsteoretiker” mellan raderna.

För att förstå Lomfors ilska måste man tänka på att Sverige har varit en kristen nation i drygt tusen år. Många svenska traditioner har kristna inslag – inte minst julfirandet och påskhögtiden. Får man bort svenska traditioner och svensk kultur från kartan – då har man också fått bort kristendomen från Sverige.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Ett svar på ”Ordkriget trappas upp mellan Ebba Busch Thor och historikern Ingrid Lomfors

  1. larslindblog

    Forum för levande historia skall förhoppningsvis göra sällskap med ” Genusmyndigheten ” någon gång. Det finns ca 100 myndigheter som kan avvecklas.

    Svara

Lämna ett svar