NXIVM-ledaren döms till 120 års fängelse

Av | 28 oktober, 2020

Flera medlemmar trädde fram i pressen i 2018 och berättade att NXIVM var en sexkult maskerad som självhjälpsgrupp där kvinnor hölls som sexslavar. Under rättegången vittnade ett dussintal kvinnor om hur grundaren och ledaren Keith Ranieri hjärntvättat och utnyttjat dem sexuellt. Domstolen i Brooklyn dömde på tisdagen Ranieri till 120 års fängelse.

newsgram | Nynäshamn den 28 oktober 2020

| EN HEMLIG SEXRING | Keith Raniere dömdes på tisdagen till 120 års fängelse för sexhandel och andra brott. Han grundade och styrde den kultliknande organisationen NXIVM (uttalas Nexium) där kvinnor hölls på svältdieter, brännmärktes med hans initialer och beordrades ha sex med honom. I toppen fanns Raniere som kontrollerade kvinnliga medlemmar genom ett slav och master-system.

Keith Ranieri. Skärmbild: YouTube

Under rättegången har 15 tidigare NXIVM-medlemmar, varav de flesta var kvinnor, vittnat mot Raniere. Förutom fängelse dömdes han också till 1,75 miljoner dollar i böter.

I varje aspekt av hans agerande har Raniere betett sig som om lagar inte gäller honom. Olyckligtvis för honom så gör den det, sa domaren Nicholas Garaufis inför en full rättssal i Brooklyn, New York.

Keith Raniere, 60, dömdes i juni 2019 för utpressning, sexhandel, innehav av barnpornografi och andra brott, efter utförliga vittnesmål från tidigare NXIVM-medlemmar, rapporterar Reuters. Åklagaren sa att Raniere skapade ett hemligt sällskap – en slags sexring – inom NXIVM, som kallades för DOS, där kvinnliga ”slavar” överlämnade nakenbilder och annat känsligt material som kunde användas för utpressning utifall de försökte lämna sexkulten.

Federala åklagare hade sökt livstidsstraff för att Keith Ranieri exploaterat offer vid NXIVM, en påstådd självhjälpsgrupp nära Albany, New York. Ranieri har hela tiden hävdat att han var oskyldig och hans försvarsadvokat skrev i en skrivelse till rätten i september att hans klient ”inte är ledsen för sitt agerande eller sina val”. Ranieres advokater begärde ett straff som inte var längre än 15 år i fängelse.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Trots att flera kvinnor vittnat om att de blivit utsatta för hjärntvätt och fått sina liv förstörda har mer än 50 personer skrivit brev till Brooklyn-domaren och bett honom visa barmhärtighet mot Raniere. Pappan till två systrar som vittnade under rättegången om kultledarens övergrepp skrev brev till domaren.

Jag tycker att Hectors brev för att visa stöd för mannen som missbrukade hans egna döttrar är en skam, sa domaren Nicholas Garaufis.

Flera andra personer som haft anknytning till NXIVM har erkänt sig skyldiga till brott. De inkluderar Seagram-arvtagerskan Claire Bronfman, ”Smallville”-skådespelerskan Allison Mack, tidigare NXIVM-presidenten Nancy Salzman och hennes dotter Lauren Salzman som var åklagarens huvudvittne. Clare Bronfman anklagades för att ha hjälpt NXIVM med pengar – hon dömdes förra månaden till mer än sex års fängelse.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar