Rekordlånga bilköer när Parisborna lämnade staden

Av | 31 oktober, 2020

Många Parisbor lämnade staden timmarna innan landsomfattande nedstängning i Frankrike trädde i kraft natten till fredag. Enligt landets trafikmyndighet var bilköerna stundtals 70 mil långa – vilket är rekord för Parisregionen.

newsgram | Nynäshamn den 31 oktober 2020

| LOCKDOWNS | När Frankrikes premiärminister Jean Castex presenterade nya hårdare corona-restriktioner under torsdagen utbröt febril aktivitet i Paris. Många valde att lämna huvudstaden för att tillbringa tiden i på sina lantställen innan nedstängningen av landet trädde i kraft natten till fredag.

Flera mil långa bilköer på torsdagkvällen i Paris. Skärmbild © Twitter

Trafiken in och ut från Paris orsakade bilköer på 706 kilometer som är ett nytt rekord för huvudstadsregionen. Det avslöjar data som kunde laddas ned från Sytadin som mäter trafikflöden i Paris. Även hos frisörer var köerna långa samtidigt som Parisborna passade på att bunkra toapapper i butikerna.

Vi är ledsna, som många andra. Vi är vana att se Paris sprudla av liv, säger restaurangbesökaren Maud till SVT.

Hon gjorde en sista beställning innan restaurangerna stängde ner för minst fyra veckor framåt. I första vändan till 1 december.

Nedstängningen, som är den andra i raden, innebär bland annat att det inte längre kommer vara möjligt att resa mellan olika regioner i Frankrike. Dessutom stänger man ner barer och restauranger, och de som arbetar ska företrädesvis jobba hemifrån. Däremot kommer skolor fortsätta hålla öppet medan studenter vid universiteten kommer att få distansundervisning.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar