Nyhetsjätten CNNs frilansare får vänta 90 dagar på betalning

Av | 1 juni, 2019

CNN kommer stänga igen Londonkontoret och flytta den mesta delen av nyhetsproduktionen därifrån till huvudkontoret i Atlanta, USA. Nu kommer chockbeskedet att frilansare över hela världen kommer få vänta 90 dagar på betalning – detta har väckt ramaskri i en intern grupp på Facebook.

newsgram | Nynäshamn 1 juni 2019

| CORPORATE MEDIA | Tidigare i veckan meddelade CNN att man planerar att stänga igen Londonkontoret och flytta större delen av nyhetsproduktionen till huvudkontoret i Atlanta, USA. Nu har den amerikanska nyhetsjätten meddelat frilansare över hela världen att betalningsfristen kommer förlängas från nuvarande 30 dagar till 90 dagar. Genom att förlänga betalningsfristen till leverantörer kan CNN tjäna pengar på ränta, samtidigt som företagets egen likviditet ökar.

CNNs huvudkontor i Atlanta, delstaten Georgia. Foto: Getty Images

 

Många inslag som visas av CNN är inte gjorda av företagets anställda – utan frilansare så kallade stringers. Tidigare i veckan skickade Brad Ingram, CNNs Vice President för Procure to Pay, ut ett brev där han förklarar att företagets nya inköpspolicy kommer träda i kraft den 17 juni.

Hundratals frilansare över hela världen är upprörda över CNNs nya policy, skriver the Gateway Pundit. Några har luftat sitt missnöje i en Facebook-grupp. Frilansaren Marcus DiPaola berättar att han har fått vänta fem år på betalning för ett fotojobb. Men nu har CNN lovat att skicka en check på 400,000 dollar eftersom han mejlade företagets VD Jeff Zucker, som i sin tur såg till att skynda på betalningen.

 

En frilansare råkar nämna i gruppen att CNN behöver varenda stringers (läs ”goda krafter”, reds. anm) för att bekämpa USAs president Donald Trump i det kommande presidentvalet 2020.

Sura miner i frilansarnas grupp på Facebook. Screenshot © Facebook

 

Efter A&T:s förvärv av Time Warner inklusive CNN för 85 miljarder dollar befinner sig CNN i en omorganisation – Jeff Zucker befordrades i maj till styrelseordförande för WarnerMedia News & Sports och VD för CNN.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar