Twitter stängde ned tusentals kinesiska dissidenters konton

Av | 2 juni, 2019

Twitter stängde ned tusentals kinesiska regimkritikers konton dagarna innan årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Företaget hävdar att det hela beror på ett misstag – men Floridasenatorn Marco Rubio menar att Twitter går den kinesiska regeringens ärenden och bannlyser regimkritiker på sociala medier.

newsgram | Nynäshamn 2 juni 2019

| SOCIALA MEDIER | Några dagar före 30-årsminnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni har Twitter stängt ned ett stort antal kinesiskspråkiga användarkonton, rapporterar TechCrunch. Mikrobloggens beslut att censurera kinesiska dissidenter har fått internationell uppmärksamhet.

Ett stort antal kinesiska @Twitterkonton har stängts ned i dag. De ”råkar” vara konton som är kritiska mot Kina, både inom och utanför Kina, skriver Yaxue Cao, grundare och redaktör för den amerikanska publikationen China Change.

Twitter stängde ned tusentals kinesiska dissidenters konton några dagar före årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Foto: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

 

Floridasenatorn Marco Rubio har reagerat på händelsen och offentligt kritiserat Twitters massnedstängning.

Twitter har blivit den kinesiska regeringens censurorgan, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Den kinesiska regeringen började slå till mot folk som skrev kritiska inlägg på Twitter i slutet av förra året. New York Times-journalisten Paul Mozur har twittrat om händelsen. Han skriver att: ”Suspenderingarna verkar inte vara begränsade till konton som är kritiska mot Kina.” Utan det verkar vara ”en utrensning av kinesiskspråkiga konton som slår lika mot alla.”

 

Twitters Public Policy-konto erkänner att ett stort antal konton har blivit avstängda på felaktiga grunder. Enligt Twitter har inte dessa konton massrapporterats av kinesiska myndigheter. Avstängningen ska bero på att rutinerna inte har fungerat som dom ska göra.

 

Yaxue Cao tycks acceptera Twitters förklaring för stunden. Men hon är inte riktigt nöjd och tycker att att det är konstigt att riktiga användare råkade illa ut när det var meningen att så kallade botar skulle städas bort från plattformen.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar