Svenska klassiker: ”Kung av sand” – Gyllene Tider

Av | 31 maj, 2019

När Halmstadbandet Gyllene Tider ska ut på en sista återföreningsturné i sommar har de många kända låtar att plocka fram ur gömmorna. Några låtar är glada och trallvänliga som klassikern ”Sommartider” – medan andra likt ”Kung av sand” är mer åt det melankoliska och sorgsna hållet.

newsgram | Nynäshamn 31 maj 2019

| SVENSK POPHISTORIA | På många studentfester kommer låten ”Sommartider” spelas på högsta volym när ungdomarna är på väg att ta det första steget in i vuxenlivet. Onekligen är ”Sommartider” en riktig popkaramell som få kan motstå när humöret är på topp. Efter några timmar när festligheterna är på väg att avrundas kan det hända att en annan Gyllene Tider-klassiker dammas av. Nämligen den melankoliska balladen ”Kung av sand” från 1995. En finstämd lägereldslåt.

 

Jag vet inte vilka tankar som virvlade runt i Per Gessles skalle när han skrev texten till låten ”Kung av sand.” Men det känns nästan som att han har suttit i sin skrivarlya och målat med orden på papperet som om han likt en konstnär svepte med penseln över målarduken.

Hör du sången dom spelar på radion
Varje ord verkar handla om dig
Hur du knackade på mitt i sommar’n
Men kom aldrig mer igen

 

Såg en mås cirkulera vid hamnen
Som om han letade efter en vän
Samma morgon det regna’ på stranden
Där jag gick ensam igen

Lyrics powered by Genius

Gyllene Tider – ”Kung av sand” – Text och musik: Per Gessle

I texten till ”Kung av sand” berättar han om en vän som aldrig mer kommer tillbaka. Kvar finns endast minnena av fotsteg i sanden om sommaren, som har försvunnit.

Per Gessle använder ofta bilder när han ska beskriva sina känslor i låttexterna. Foto © Twitter

 

Många Gyllene Tider-låtar har årstider som löper som en röd tråd genom texterna. Från vinter, vår till sommar och höst. Årstiderna tycks fungera som ett sätt för Halmstadbandet att ange stämningsläget i texterna. Många ondgör sig över de svenska årstidernas flyktighet – men Per Gessle låter sig snarare inspireras.

Såg en ande, hon vandra’ vid vattnet
Hennes fotsteg försvann i en vind
När jag vaknade upp under himlen
Kände jag värmen av din kind

 

Här kommer kung av sand
Här kommer kungen av ingenting alls
Här kommer kung av sand
Här kommer kungen av ingenting alls

Gyllene Tider – ”Kung av sand” – Text och musik: Per Gessle

När jag lyssnar på sången känns det som att hösten har kommit och Per Gessle minns tillbaka till sommaren som har varit.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar