Nyval i Israel – Netanyahu misslyckades bilda ny koalition

Av | 30 maj, 2019

Efter en tolv timmar lång debatt i Knesset röstade en majoritet av ledamöterna för att upplösa det israeliska parlamentet och utlysa nyval den 17 september.

newsgram | Nynäshamn 30 maj 2019

| NYVAL | Israels premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att bilda en ny koalitionsregering sent på onsdagskvällen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Det stod klart när Knesset skulle rösta om ett förslag om att upplösa parlamentet och utlysa nyval i landet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på väg in i Knesset tidigare på onsdagen. Foto: Sebastian Scheiner/ AP

 

Netanyahus sex veckor långa tidsfrist att sy ihop en ny koalition löpte ut vid midnatt onsdag. Det är första gången i Israels historia som en interims-premiärminister misslyckas med att få ihop en koalitionsregering efter ett val, och första gången som Israel håller val med några månaders mellanrum. Genom att upplösa Knesset kan president Reuven Rivlin inte be någon annan medlem av Knesset om att försöka bilda ny regering.

 

Efter en tolv timmar lång debatt röstade 74 ledamöter för och 45 emot en upplösning av det israeliska parlamentet Knesset. Nyval i Israel kommer hållas den 17 september.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar