Pedofilskandal i Australien – biskop tvingas avgå

Av | 30 juli, 2018

I maj dömdes ärkebiskop Philip Wilson i domstol för att ha mörklagt sexuella övergrepp av barn i den katolska kyrkan i Australien. När han vägrade avgå utbröt en folkstorm – på måndagen blev det känt att ärkebiskopen tvingas lämna sin post.

(newsgramNynäshamn 30 april 2018)

Påve Franciskus accepterade under måndagen den australienske ärkebiskopens begäran om att få avgå från sin post rapporterar nyhetsbyrån AP. Ärkebiskopen är dömd i australiensk domstol för att ha mörklagt en katolsk prästs sexuella övergrepp mot barn. Någonting som väckte stor ilska bland vanliga katoliker och präster – men också Australiens premiärminister Malcolm Turnbull upprördes av historien.

Ärkebiskopen Philip Wilson – hemmahörande i staden Adelaide – dömdes i maj i år till ett års fängelse. Detta för att inte ha rapporterat till australiensk polis om en katolsk prästs upprepade sexuella övergrepp mot två altarpojkar under 1970-talet. Ärkebiskopen nekade till anklagelserna och vägrade avgå när domen blev känd. Det dröjde inte länge förrän en folkstorm bröt ut. Ett av offren skrev ett öppet brev i en tidning där han krävde att Påve Franciskus skulle sparka ärkebiskopen.

Föreställ dig om du kan, din egen barndom, din katolska uppfostran och insikten att du har varit inblandad i den värsta moraliska synd som finns.

Han avslutar med orden.

Nu är jag 57 år gammal och fortsätter med att kämpa med bördan som har lagts på mig.

Philip Wilson, 67 år, lämnar posten som katolsk ärkebiskop i Australien. Foto: Darren Pateman/AAP

Förra veckan krävde Australiens premiärminister Malcolm Turnbull att Påve Franciskus skulle sparka ärkebiskopen. Han är lättad över dagens beslut.

Ingenting är viktigare för samfundet och kyrkans ledare än att skydda barnen, meddelade han under måndagen.

Pedofilskandalerna i den katolska kyrkan har duggat tätt den senaste tiden. Fallet i Australien är bara ett fall bland flera andra – liknande skandaler har rapporterats i Chile, USA och Irland. I USA finns ett landsomfattande initiativ – Project Safe Children – som motarbetar epidemin av utnyttjande och sexuella övergrepp av barn.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar