Pocahontas-affären: Trump kanske mer indian än Elizabeth Warren?

Av | 16 oktober, 2018

Demokraten Elizabeth Warren presenterade resultatet från ett DNA-test för att visa att hon har indiansk härstamning i måndags. När experter började rota i DNA-testet kom de fram till att hon kan vara 1/1024-del indian – vilket är mindre än hos genomsnittsamerikanen.

newsgram | Nynäshamn 16 oktober 2018

I flera årtionden har den demokratiske senatorn Elizabeth Warren hävdat att hon härstammar från USAs ursprungsbefolkning; indianerna. Allt började på Harvard när hon ansökte och beviljades om att få bli professor utifrån minoritetsbakgrund. Detta har fått USAs president Donald Trump att återkommande referera till Elizabeth Warren som ”Pocahontas”.

I måndags gjorde hon ett populistiskt utspel om sitt – självupplevda – indianska ursprung.

Demokraternas senator Elizabeth Warren skapar rubriker i USA. Foto © Getty

Nu har hon låtit göra ett DNA-test som visar att hon kan vara 1/1024-dels Native American – vilket i sig är en stor nyhet då det är mindre än hos genomsnittsamerikanen rapporterar amerikanska finansbloggen ZeroHedge. Inte ens indianstammarna själva vill kännas vid eventuellt släktskap med Elizabeth Warren.

Ett DNA-test är värdelöst för att påvisa stamtillhörighet. Nuvarande DNA-tester gör inte ens skillnad på om en persons förfäder kom ifrån Nord- eller Sydamerika. De självständiga stamnationerna har sina egna lagliga krav för medborgarskap, medan DNA-test kan användas för att fastställa släktskap såsom faderskap men inte stamtillhörighet, sa Chuck Hoskin Jr., ledare för Cherokee Nation, i ett skriftligt uttalande i måndags.

Han tillägger.

Senator Warren undergräver indianstammarnas intressen genom hennes fortsatta påståenden om att härstamma från ursprungsbefolkningen.

Anledningen till Cherokee Nations skarpa kritik beror sannolikt på att DNA-experten som Elizabeth Warren nyttjat, använder DNA-prov från indianstammar i Mexiko, Peru och Columbia. Det går alltså inte att med säkerhet fastställa om hon är ättling till en nordamerikansk indianstam. Pocahontas-affären har lett till starka reaktioner i sociala medier.

Enligt Tucker Carlson – programledare på Fox News – har Elizabeth Warren berövat nordamerikanska indianer på deras ursprung. Han menar att den styrande eliten vill ha ett rassystem – baserat på identitetspolitiska markörer – som avgör vilka chanser en människa ska ha i livet. Tucker Carlson pekar på Brasilien som avskräckande exempel där man – enligt honom – mäter skallarnas storlek för att korrigera effekterna av påstådd diskriminering.

I Sverige försöker vänsterorienterade public service SVT undvika frågan om etnicitet genom att göra om det till en kvinnofråga. Frågan är vad som skulle kunna hända i Sverige nu när den progressiva rörelsen i USA driver frågan om etnicitet.

Tänk om det sprider sig till Sverige. Den liberala rörelsen kräver DNA prov för att bevisa vem man egentligen företräder i identitetspolitikens irrgångar.

Det kan gå fort.” longbow4y – Flashback 16 oktober 2018

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar