Polisen Andreas Danman begravdes i Göteborg

Av | 30 juli, 2021

Polisen Andreas Danman mördades i stadsdelen Biskopsgården för en månad sedan. Han begravdes under fredagen i Vasakyrkan i Göteborg samtidigt som kollegor kunde följa en ceremoni vid Svenska Mässan via länk.

newsgram | Nynäshamn den 30 juli 2021

| VILA I FRID | Polisen Andreas Danman, 33, begravdes under fredagen i en ceremoni som hölls i Vasakyrkan i centrala Göteborg, rapporterar SVT. I kyrkan närvarade familj och anhöriga samtidigt som en stor ceremoni för polis och militär hölls vid Svenska Mässan. Denna kunde följas via länk av polis, militär och räddningstjänst som ville ta farväl av sin kollega.

Det är en möjlighet för kollegorna att ta farväl, säger Christian Nyhlén, Kungälvs polisområdeschef, och den som samordnat ceremonin till SVT.

En stund innan klockorna började ringa samlades begravningsgästerna utanför kyrkan. Det var familj, vänner och kollegor – de flesta var svartklädda och höll en ros i handen.

Det är en sorgens dag för oss alla polisanställda samtidigt som det känns skönt att få delta i den sista ceremonin och sista vilan för Andreas, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst, till Expressen.

Han fortsätter.

Det känns som att svensk polis vävs samman av sådana här händelser och man förstår också hur farlig det här yrket är och att det kan drabba vem som helst utav oss som jobbar som poliser. Det är av sorg i hjärtat som man är här.

Andreas Danman mördades kvällen den 30 juni när han och en kollega stod och pratade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Senare häktades en 17-årig man från Somalia misstänkt för mordet på Andreas Danman. Han nekar till brott.

Andreas Danman var en utlandsveteran. Foto: Privat/Aftonbladet

Andreas Danman växte upp i Allerum utanför Helsingborg och var ganska ny som polis i Göteborg. Han skulle bli pappa och bygga hus åt familjen. Andreas Danman försökte i många år bli antagen till Polishögskolan och kom in på polisutbildningen först 2018.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Innan dess hade han hunnit med att arbeta inom Försvarsmakten och var en period utlandsplacerad i Mali. Detta har uppmärksammats av Sveriges veteranförbund som vid 17-tiden höll en minnesceremoni som var öppen för allmänheten.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar