Svenskt OS-guld och silver i diskusfinalen

Av | 31 juli, 2021

Daniel Ståhl vann OS-guldet i herrarnas diskusfinal i Tokyo före Simon Pettersson som knep silvret. Efteråt gick de stolta svenskarna sida vid sida insvepta i varsin svensk flagga.

newsgram | Nynäshamn den 31 juli 2021

| DE OLYMPISKA SPELEN | Friidrottaren Daniel Ståhl vann herrarnas OS-final i diskus med segerkastet 68,90 i andra omgången medan Simon Pettersson säkrade en svensk silvermedalj med 67,39 i femte omgången, rapporterar SVT Sport. När det stod klart för alla att det skulle bli blågult på första och andra plats i den sjätte och sista omgången klev Daniel Ståhl upp i diskusringen och vände sig då mot kameran och skrek: ”I’m a Swedish Viking!”.

Simon Pettersson och Daniel Ståhl. Foto: Pontus Orre/ Aftonbladet

Svenskarnas bedrift är historisk i OS-sammanhang. För inte sedan OS i London 1948 har Sverige haft två svenskar på en pall i samma friidrottsgren i ett olympiskt spel. Efteråt gick de båda hjältarna sida vid sida insvepta i varsin svensk flagga och firade medaljerna. På söndagen tar Daniel Ståhl, 28, och Simon Pettersson, 27, emot sina medaljer i Olympiastadion i Tokyo. Någonting som OS-guldmedaljören redan ser fram emot.

Vi ska sjunga nationalsången tillsammans. Det finns inget bättre, säger Daniel Ståhl till Expressen.

Trots att Daniel Ståhl aldrig varit i OS tidigare var han tävlingens storfavorit. Kampen om OS-guldet stod länge mellan honom, Simon Pettersson, australiensaren Matthew Denny, slovenen Kristjan Čeh och österrikaren Lukas Weisshaidinger (som till slut tog bronsmedaljen). Under dagen har gratulationer strömmat in från alla håll och kanter. Här är ett urval:

Daniel Ståhl infriade allas förväntningar. Hans guldkast var det fjärde längsta i de olympiska spelens historia.

Det här är historiskt. Jag är extremt stolt över mig själv och över att vara svensk, säger Daniel Ståhl till Expressen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar