Svenska klassiker: ”Dom Andra” – Kent

Av | 5 februari, 2018

Arbetarstaden Eskilstuna har varit grogrund för några av vår tids största musikaliska begåvningar. När ABBA-Frida lämnade strålkastarljuset i slutet av 1980-talet klev Eskilstunabandet Kent fram på den musikaliska scenen. Här är bandets episka rocklåt ”Dom Andra”.

[newsgramNynäshamn 5 februari 2018]

Arbetarstaden Eskilstuna har varit plantskola för några av vår tids allra största musikbegåvningar. Det kan vara svårt att tro om man passerar genom tätorten som mest minner om 1900-talets socialdemokratiska rivningshysteri. Där det gamla bondesamhällets trygga bygemenskap byttes ut mot industrisamhällets progressiva framtidsvisioner. Här är små, vackra trähus ersatta med grådaskiga, tråkiga betongklossar. Liksom på så många andra håll i Sverige.

Det var den i här miljön som ABBA-sångerskan Anni-Frid Lyngstad tog sina första stapplande steg in i historieböckerna på 1960-talet. När Frida lämnade strålkastarljuset efter floppen 1984 med det påkostade albumet ”Shine”, var det dags att skriva ett nytt kapitel i berättelsen om Eskilstunas musikliv. In på scenen träder i början av 1990-talet rockbandet Kent.

Innan Eskilstunagrabbarna blev kända kallade de sig för Havsänglar. Men det kändes inte bra alls. Då hittade bandmedlemmen Joakim Bergs bror Adam på namnet Kent. Flera av medlemmarna våndades över det, men vande sig så småningom vid tanken.

Det är kort och bra, lätt att komma ihåg. Men egentligen är det en filosofi bakom det också. Många losersnubbar heter just Kent, det är ett urfånigt namn, och vi tycker att det passar oss, sa Joakim Berg i en intervju till Svenska Dagbladet på mitten av 1990-talet.

Den sedermera mångfaldigt prisbelönade gruppen har till dags dato sålt fler än 2,3 miljoner album – och förärats epitetet ”Sveriges största rockband”.  En orsak till bandets populäritet kan vara att Kent tillhör MTV-epoken med dess storslagna och påkostade musikvideos som bildsatte musiken.

”En ensam kvinna söker en man
Svar till: Hjärtat talar sant
En pessimist i sitt livs form
Jag vädrar blod, det luktar sorg”

”En utomjordings kärlekstörst
En undran vem som svek vem först
Ät fett och socker tills du spyr
Eller blir en fyra-tonsmartyr
Sälj dig, sälj dig dyrt”

(Musik och text till ”Dom Andra” – Joakim ”Jocke” Berg)

Trots all berömmelse som följde med skivframgångarna, släppte Kent aldrig taget om barndomsstaden Eskilstuna. När singeln ”Dom Andra” gavs ut våren 2002 hade rockbandet en omslagsbild. Den föreställde en av de vita tigrarna i Eskilstuna Zoo.

Det här är en suggestiv låt. Den inleds med visselsång som återkommer med jämna mellanrum i låten. Visslandet ger melodin en charm som är svår att sätta orden på. I mina öron har visselsången en egen melodi – som inte alls stämmer överens med resten av låten. Eftersom Kent var ett rockband så hörs förstås de skräniga gitarrerna genom hela låten.

”Kom låna törnekronan min
Lid för konsten eller brinn
Jag slåss och håller kroppen varm
En dröm om mammas ömma famn”

(Musik och text till ”Dom Andra” – Joakim ”Jocke” Berg)

Musikslingorna verkar ha kommit på plats allra först. Sedan har låtens upphovsman Jocke Berg totat ihop några textrader. Själva texten säger mig ingenting. Tvärtom känns den märklig. Däremot tycker jag att den episka ”Dom Andra” är en värdig sammanfattning av storheten i bandet Kents musik. Det enkla.

Här är en bombastisk liveversion av ”Dom Andra” från Kents allra sista turné innan bandet lades ned 2016.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar