Sean Connery är död – skådespelaren blev 90 år

Av | 31 oktober, 2020

Skådespelaren Sean Connery avled i sömnen natten till lördag på Bahamas efter en tids sjukdom. Han blev 90 år gammal.

newsgram | Nynäshamn den 31 oktober 2020

| LEGEND | Sir Sean Connery har gått bort. Han blev 90 år gammal. Sir Sean somnade in lugnt och stilla i sömnen, efter att ha mått dåligt en tid, sa hans son, enligt BBC News. Den skotske skådespelaren var mest känd för sin legendariska porträttering av James Bond. Han var den förste som gestaltade den brittiske spionen på filmduken och spelade huvudrollen i sju James Bondfilmer mellan åren 1962 och 1983.

Sean Connery i rollen som James Bond i filmen ”Goldfinger” från 1964. Foto: 20th Century Fox

 

Sonen sa att hans pappa var omgiven av många i familjen som kunde vara med honom på Bahamas den sista tiden. Nu försöker familjen förstå vad som har hänt.

En sorglig dag för alla som kände och älskade min pappa och en stor förlust för alla människor runtom i världen som åtnjöt den underbara gåva han hade som skådespelare, säger Jason Connery.

Sean Connery föddes som sonen till en städerska och en lastbilschaufför i Edinburgh i Skottland i augusti 1930. Pappan var katolik och mamman protestant. Connerys första jobb var som mjölkbud i Edinburgh. Han mindes ett samtal i en taxi i 2009.

När jag tog en taxi under den senaste filmfestivalen i Edinburgh, var chauffören förvånad över att jag kunde namnet på varje gata vi passerade. ”Hur är det möjligt” undrade han. ”Som ung brukade jag leverera mjölk här”, svarade jag. Då frågade han: ”Vad gör du nu?” ”Den var betydligt svårare att besvara”, berättade Sean Connery.

Sean Connery började med bodybuilding som tonåring. Han hörde talas om en provspelning till musikalen ”South Pacific” i London vid en tävling 1953. Provspelningen gav honom en plats i musikalens gosskör och sedan dröjde det inte länge förrän han hade huvudrollen. Han varvade en mängd småroller i pjäser, filmer och tv-serier i väntan på det stora genombrottet som skådespelare.

Sean Connery debuterade på filmduken i den brittiska musikalfilmen ”Lilacs in the Spring” (1954) där huvudrollerna spelades av Anne Neagle och Errol Flynn.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sean Connerys skådespelarkarriär sträckte sig över årtionden. Han vann en Oscar 1988 för sin roll som polis i filmen ”The Untouchables” (1987). Han medverkade även i filmer som ”Indiana Jones and the last Crusade” (1989), ”The Hunt for Red October” (1990) och ”The Rock” (1996).

Men mest känd är Sean Connery för hans insats som James Bond på filmduken. Förutom de spännande historierna och de actionfyllda filmerna har filmlåtarna spelat en viktig roll för att göra fictionfiguren James Bond populär hos filmpubliken. Några populära James Bond-låtar är Shirley Basseys ”Diamonds Are Forever” (1971), Carly Simons ”Nobody Does It Better” (1977), Sheena Eastons ”For Your Eyes Only” (1981) och Gladys Knights ”Licence to Kill” från 1989. Shirley Basseys låt ”Goldfinger” (1964) har blivit en James Bondklassiker – nyare Bondlåtar jämförs ofta med hennes nummer.

 

Sean Connery adlades av drottning Elizabeth II år 2000 och efter filmen ”The League of Extraordinary Gentlemen” i 2003 lämnade han filmscenen för att njuta av pensionärslivet på Bahamas.

Sean Connery efterlämnar sonen Jason Connery, 57 år, och frun Micheline Roquebrune, 91 år.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar