SD störst i opinionsmätning – KD och MP ramlar ur riksdagen

Av | 18 juli, 2018

En alldeles färsk opinionsmätning visar att valets stora vinnare kan bli Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – samtidigt ökar stödet starkt för nybildade partier som vill in i riksdagen i höst.

(newsgramNynäshamn 18 juli 2018)

Dramatiken i svensk politik stiger inför den stundande valrörelsen. Nu presenterar opinionsinstitutet YouGov nya siffror på opinionsläget på uppdrag av gratistidningen Metro. Uppseendeväckande siffror som indikerar att Sverigedemokraterna går framåt med 12,8 procent till 25, 7 procent. Därmed skulle SD bli det största partiet jämfört med föregående riksdagsval 2014 och Vänsterpartiet som har en ökning på 4,1 procent skulle få 9,8 procent jämfört med riksdagsvalet 2014.

Tillsammans skulle SD och Vänsterpartiet kunna nå över 30 procent i riksdagsvalet i september.

Resultaten i denna mätning och i andra antyder att de två ytterpartierna V och SD kan komma att tillsammans nå klart över 30 procent i valet, sa Sören Holmberg, professor emiratus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till gratistidningen Metro.

Årets riksdagsval tycks stå mellan nationalister och globalister. Foto: Wikipedia

I YouGovs allra senaste mätning får stapeln ”övrigt” 4,7 procent – en ökning från junimätningen med 1,3 procent. Någonting som väckt muntra miner hos uppstickarpartierna som vill in i riksdagen i höst. Nationalistiska partiet Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kan inte låta bli att kommentera den dramatiska ökningen för övriga partier på Twitter.

Förutom Alternativ för Sverige vill Feministiskt initiativ, Medborgerlig Samling och Nordiska Motståndsrörelsen in i riksdagen. Om det hade varit riksdagsval i dag skulle Socialdemokraterna få 21,2 procent och Moderaterna 15,9 procent – medan Miljöpartiet och Kristdemokraterna skulle trilla ut ur riksdagen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar