Snowden får permanent uppehållstillstånd

Av | 22 oktober, 2020

Edward Snowden får permanent uppehållstillstånd i Ryssland. Det beskedet lämnade hans advokat på torsdagen.

newsgram | Nynäshamn den 22 oktober 2020

| MAKTSPEL | Den ryska regeringen beviljade på torsdagen permanent uppehållstillstånd till den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden uppger hans advokat, rapporterar Forbes. Nu slipper den tidigare NSA-medarbetaren återvända till USA där han riskerar att ställas till svars för spionanklagelser.

Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald & Laura Poitra / The Guardian

Edward Snowdens uppehållstillstånd, som var på väg att löpa ut, har nu förlängts på obegränsad tid, uppger nyhetsbyrån TASS. Edward Snowdens ansökan inlämnades i april, men handläggningen har försenats på grund av coronakrisen. Anatoly Kucherena, Snowdens ryska advokat, sa till nyhetsbyrån AFP att han ”själv” kommer fatta det avgörande beslutet huruvida han ska ansöka om ryskt medborgarskap eller ej. Kucherena tillade att det är ”naturligt” att Snowden vill återvända till USA, men att hans klient kommer göra det först när ärendet mot honom har blivit nedlagt.

Edward Snowden flydde från USA i 2013 efter att ha läckt stora mängder hemliga dokument som avslöjade att amerikanska underrättelsetjänster utfört omfattande massövervakningsoperationer i USA och andra länder. Kritiker menar att han var en spelbricka i en intern konflikt mellan amerikanska underrättelsetjänster om vilken av dem som skulle få störst budget beviljad av lagstiftarna i Washington DC.

USAs president Donald Trump – som tidigare har stämplat Snowden som en ”förrädare” – har sagt att han övervägt att benåda den tidigare NSA-medarbetaren, men tillade då att hans medarbetare är splittrade i frågan.

Många tycker att han borde behandlas annorlunda, och andra tycker att han gjort väldigt dåliga saker, sa Donald Trump i augusti.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar