Staffanstorp till återvändande terrorister: ”Nej tack!”

Av | 18 mars, 2019

Nu sätter moderaten Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, ned foten i debatten om återvändande IS-terrorister. Han har utarbetat ett förslag som går ut på att inga skattepengar ska komma terrorister tillgodo – kommunstyrelsen i Staffanstorp behandlar hans förslag på onsdag.

newsgram | Nynäshamn 18 mars 2019

Staffanstorps kommunstyrelsemöte kommer på onsdag behandla ett förslag som tar ställning mot terrorism. Rent konkret innebär förslaget att inga skattepengar ska gå till återvändande terrorister som behöver hjälp med försörjningsstöd, vuxenutbildning eller bostäder. Detta är en politisk signal från kommunpolitikerna att återvändande terrorister inte är välkomna i Staffanstorp.

Bakgrunden till förslaget är den nationella debatt som varit under den senaste tiden om hur man hanterar människor som återvänder från terrororganisationer. Svensk lagstiftning är inte uppdaterad, och det märks i debatten, sa moderaten Christian Sonesson, Staffanstorps kommunstyrelseordförande, till Kvällsposten.

 

Han har tagit fram förslaget. Staffanstorp blir nu en politisk förebild för andra kommuner runt om i landet. Ingen annan kommun har presenterat något liknande.

Vi gör ett tydligt ställningstagande för våra kommuninvånares säkerhet och för terrorismens offer, sa Christian Sonesson.

Han menar att regeringen har varit ”lamslagna” i frågan de senaste veckorna.

Problemet är att regeringen har varit helt tagna på sängen, och då är det upp till varje kommun att fatta beslut och förbereda sig inför det här.

Efter fredagens ekofascistiska terrorattack mot två moskéer i Nya Zeeland meddelade statsminister Stefan Löfvén, S, att Sverige är beredda att hjälpa Nya Zeeland. Detta fick pappan till den 11-åriga Ebba som dödades i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 att ta till ordet på Facebook.

Skall bli spännande att se hur Nya Zeeland tar hand om terroroffren om man väljer Sveriges modell och bara postar ett brev, med texten ’beklagar sorgen’ här har du 60.000 kr ring inte oss. Löfven vill bistå Nya Zeeland, har aldrig hört något mer förolämpande, jag tror inget land i Världen vill ha hjälp av Sverige att ta hand om terroroffer. Börja sopa framför egen dörr först.

Stefan, Ebbas pappa – Facebook 15 mars 2019

Köande familjer till IS-terrorister. De har evakuerats från en enklav utanför samhället Baghouz i Syrien som kontrollerades Islamiska Staten, IS. Bilden är tagen i mars 2019. Foto: AP

 

Troligen vill kommunpolitikerna i Staffanstorp förekomma en situation där S/MP-regeringen, polisen och säkerhetspolisen skyfflar över ansvaret för återvändande terrorister till kommunerna. I torsdags signalerade Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, i en Aktuellt-intervju att detta är fullt möjligt.

Lotta Bouvin-Sundberg, SVT Aktuellt: Ni vill att sociala myndigheter ska ta ett stort ansvar. Är inte det liksom en väldigt tung börda för socialsekreterare som redan nu är hårt ansträngda?

Det här är en tung börda för hela Sverige att vi har de särskilt utsatta områdena vi har. Där unga män radikaliseras eller blir rekryterade till den grova organiserade brottsligheten. Det är fler än säkerhetspolisen och sociala myndigheter som måste ta sitt ansvar här, sa Klas Friberg.

Lotta Bouvin-Sundberg, SVT Aktuellt: Men de sociala myndigheterna, socialsekreterarna, har de tillräckliga kunskaper om terrorism och den radikala miljön?

De har tillräckliga kunskaper om människor och människor som är i utsatta situationer, sa Klas Friberg.

Lotta Bouvin-Sundberg, SVT Aktuellt: Det är en rimlig börda att lägga på dom?

Jag säger inte att det är en rimlig börda. Jag säger att det är en del av det svenska samhället som bör ta ett ansvar. Men naturligtvis bör polisen och vi (säkerhetspolisen, reds. anm) ta ansvar. Och det gör vi, sa Klas Friberg.

Juraforskaren Vilhelm Persson, universitetslektor på juridiska institutionen vid Lunds universitet, säger till Kvällsposten att Sonessons förslag kan strida mot regeringsformen och kommunallagen – men han kan inte peka på något konkret som underbygger hans påstående.

Tidigare har Skånekommunen Vellinge lyckats förbjuda tiggeri på några platser i kommunen efter överklaganden i flera rättsliga instanser. Nu kan grannkommunen Staffanstorp bli den första kommunen i Sverige som visar att det går att säga ”nej tack” till återvändande terrorister.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar