Uppgifter: Svensk ambassadör misstänkt för brott mot rikets säkerhet

Av | 19 mars, 2019

En svensk ambassadör misstänks för brott mot rikets säkerhet. Uppgifter i media gör gällande att det ska handla om Sveriges tidigare Kina-ambassadör som nu ska ha fått en offentlig försvarare.

newsgram |  Nynäshamn 19 mars 2019

I början av året hamnade Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, i blåsväder när det blev känt att hon arrangerat ett hemligt möte i Stockholm utan UD:s vetskap. Nu pekas hon ut i media som den person som misstänks för brott mot rikets säkerhet.

Stockholms tingsrätts och åklagarmyndighetens handlingar i ärendet ska ha samma diarienummer som utredningen gällande Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt, uppger Dagens Nyheter. En källa med insyn bekräftar för tidningen att det handlar om ambassadören.

Uppgifter pekar ut Sveriges tidigare Kina-ambassadör som misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times

 

Anna Lindstedt kallades hem från Peking i januari när det framkom att hon hade arrangerat ett hemligt möte mellan Angela Gui, dottern till den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina och bland annat en kinesisk affärsman.

Mötet ska ha ägt rum på ett hotell i centrala Stockholm utan UD:s vetskap.

 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Anna Lindstedt ha blivit allt för känslomässigt engagerad i Minhai-fallet, skriver Expressen. Hon ska ha förstått att UD skulle säga nej till mötet och valde då att agera solo. I februari inledde Säkerhetspolisen, Säpo, en förundersökning om ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” dock utan att avslöja vad eller vem förundersökningen gäller.

Nu har åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet. En person är misstänkt och har förordnats försvarare. Förundersökningen leds av Riksenheten för säkerhetsmål.

Det kan jag bekräfta. Det pågår en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet, sa Helena Ekstrand på Åklagarmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

Hans Ihrman – vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål – leder förundersökningen. Ihrman har beslutat om sekretess kring identitetsuppgifter om den misstänkte i förundersökningen. Tidigare på dagen bekräftade han i media att det ska handla om en förundersökning som rör 19:e kapitlet i brottsbalken.

Jag har nästan ingen information alls om det faktiskt, säger Helena Ekstrand till newsgram.

Det rör sig om 19:e kapitlet i brottsbalken. Det finns flera olika delar i det kapitlet. Vilken del handlar det om mer specifikt?

Åklagaren vill inte specificera det mer än att det är brott som finns i kapitel 19, säger Helena Ekstrand.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar