Stjärnspäckad musikalkomedi – när Tomas Ledins musik blir film

Av | 12 mars, 2018

Hollywoodstjärnan Malin Åkerman och Dramatenskådespelaren Jonas Karlsson kommer att spela mot varandra i musikalfilmen ”En del av mitt hjärta”. Filmens handling bygger på 16 av Tomas Ledins låtar.

[newsgramNynäshamn 12 mars 2018]

Det var många kända namn som samlades till en presskonferens på exklusiva Grand Hôtel när ”En del av mitt hjärta” presenterades på måndagen – den beskrivs av filmmakarna som en romantisk musikalkomedi rapporterar SVT Nyheter. Här fick man veta att filmens handling inte alls har någonting att göra med Tomas Ledins liv. Utan är en historia uppbyggd kring 16 låtar ur artistens låtproduktion, som sträcker sig fem årtionden bakåt i tiden. Ungefär som ABBA-musikalfilmen ”Mamma Mia”.

Tomas Ledin hade huvudrollen när ”En del av mitt hjärta” presenterades på dagens presskonferens – vid sin sida skådespelarna Jonas Karlsson och Malin Åkerman. Foto: TT

Några låtar som kommer att höras i filmen är ”Sensuella Isabella”, ”En del av mitt hjärta”, ”Inatt är jag din”, ”Vi är på gång” och ”Sommaren är kort”. Filmen kan liknas vid en slags musikalisk självbiografi.

Till min stora glädje är det några udda låtar också, sa en förväntansfull Tomas Ledin under själva presskonferensen

Han tillägger.

Jag var lite tveksam till en början, det vill ju till att det är ett bra manus. Men när jag fick läsa det blev jag helt tagen.

Hollywoodaktrisen och svenskan Malin Åkerman kommer att spela huvudkaraktären Isabella. En tjej som arbetar i Stockholms finansvärld. När hon kommer hem till uppväxtorten ser hon att ett bröllop är på gång. Ett triangeldrama uppstår. Malin Åkerman som är uppväxt i Kanada var tvungen att fråga släktingar om de kände till någonting om Tomas Ledins musik.

Men min släkt vet precis vem han är, de säger att han är motsvarigheten till Springsteen i USA, sa Malin Åkerman.

Hon fortsätter.

Jag har letat efter en bra svensk film i flera år. Det är en stor utmaning att göra något på svenska. Nu äntligen kom det ett manus som var allt jag hade hoppats på.

Malin Åkerman kommer att spela mot den erkänt duktige skådespelaren Jonas Karlsson, som vanligtvis tillhör Dramatens fasta ensemble. Han menar att Tomas Ledins samlade låtskatt är en del av det svenska folkets kollektiva undermedvetna.

Det är roligt för jag har precis spelat Tomas Ledins svärfar, Stickan Andersson, i en annan film (red. ”Ted”). De här låtarna är en del av vårt allmänna undermedvetna. Det går inte att säga ”Vad gör du nuförtiden?” längre, sa Jonas Karlsson och syftade på Tomas Ledins kända textrad från 1990-tals klassikern ”En del av mitt hjärta”).

Eftersom Tomas Ledins låtskatt tycks vara mer eller mindre inpräntad i svenskens DNA kan det visa sig att biopubliken brister ut i allsång när filmen visas. Vilket har inträffat när ”Mamma Mia”- och ”Moulin Rogue”-filmerna har visats på biograferna. I början av januari presenterade SVT konceptet till årets julkalender. Liksom ”En del av mitt hjärta” tycks svenska filmskapare röra sig bort från mångkultur och i stället söka sig tillbaka till det gamla Sverige, som de flesta längtar tillbaka till.

I birollerna hittar vi välkända skådespelare såsom Pernilla August och Johan Rheborg. Filmens manus är skrivet av Lars Johansson och filmen regisseras av Edward af Sillén, som är mest känd från de folkliga tv-produktionerna Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Musikalfilmen ”En del av mitt hjärta” har biopremiär julen 2019.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar