Sveriges nya prinsessa ska döpas till Adrienne Josephine Alice – och blir hertiginna av Blekinge

Av | 12 mars, 2018

Prinsessan Madeleines nyfödda dotter heter Adrienne Josephine Alice Bernadotte – det meddelande Kung Carl Gustaf på en högtidlig konselj på Stockholms slott under måndagsförmiddagen.

[newsgramNynäshamn 12 mars 2018]

Natten mot fredag födde Prinsessan Madeleine en dotter på Danderyds sjukhus. Nu har Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill tillkännagivit att parets tredje barn skall döpas till Adrienne Josephine Alice, med Adrienne som tilltalsnamn. Prinsessan Adrienne får titeln hertiginna av Blekinge. Aldrig tidigare har landskapet haft en hertig eller hertiginna.

Barnet är välskapt och har förvånansvärt mycket mörkt hår, vilket vi naturligtvis tycker är roligt, sa Kung Carl Gustaf rapporterar SVT Nyheter.

Chris O’Neills mamma – societetsdamen Eva O’Neill – var överlycklig över sonens och Prinsessan Madeleines namnval.

Jag älskar namnet, sa hon till SVT Nyheter.

Eva O’Neill tillhör den europeiska societeten – men hon uppges spendera en hel del tid med sonen Chris, Prinsessan Madeleine och barnbarnen i familjens bostad i London. Den nyfödda prinsessans namn Josephine är Prinsessan Madeleines fjärdenamn – men Chris O’Neills farmor hette det också. Drottning Silvias mamma hette Alice – men ingen vet riktigt varifrån de nyblivna föräldrarna hittat namnet Adrienne. Inte ens farmodern Eva O’Neill.

Under dagens Te Deum, en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan, deltog den svenska kungafamiljens medlemmar – Prinsessan Estelle var det enda av kungabarnens barn som hade fått ledigt från förskolan. Bilderna från högtiden visar att alla i kungafamiljen var glada över nytillskottet. Även representanter för riksdag och regering fanns på plats.

Här informerar Kungen regeringen om den nyfödda prinsessans namn och hertiginnedöme. Även Kronprinsessan Victoria deltog vid den traditionsenliga konseljen, som hölls på Stockholms slott. Foto: Erik Simander/TT

Tidigare på måndagen hölls alltså en konselj på Kungliga slottet i Stockholm eftersom Prinsessan Madeleine fött en dotter. Vid en kunglig födsel hålls en traditionsenlig konselj. Den innebär att Kungen kallar till konselj med stöd av5 kap. 3§ i regeringsformen som anger att regeringen sammanträder i konselj under statschefens ordförandeskap. Vid konseljen informerade Kungen regeringen om titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme för tronarvingen. Prinsessan Adrienne hamnar på tionde plats i tronföljden.

Efter det att alla hade firat Prinsessan Adrienne samlades hela kungliga familjen för en privat lunch på Stockholms slott i Gamla stan. Detta för att fortsätta firandet – den här gången var det Kronprinsessan Victorias tur att hyllas på sin namnsdag på borggården.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar