Två svenska filmer valdes ut till filmfestivalen i Cannes

Av | 3 juni, 2020

Nu tillkännager Cannesfestivalen namnen på de filmer som skulle ha visats i i maj om evenemanget inte blivit inställd. Två svenska filmer finns omnämnda på listan som totalt innehåller 56 filmer från hela världen.

newsgram | Nynäshamn den 3 juni 2020

| GULDPALMEN | Även om filmfestivalen i Cannes är inställd på grund av coronakrisen väljer arrangörerna nu att tillkännage vilka 56 filmer man valt ut som officiella bidrag. Årets upplaga av Cannes-festivalen är den 73:e i ordningen och festligheterna skulle egentligen ha ägt rum 12-23 maj i Cannes på franska rivieran.

Utmärkelsen Guldpalmen som delas ut i Cannesfestivalen räknas som en av de mest prestigefyllda priserna i filmvärlden. Foto: Reuters/Regis Duvignau

I ett öppet brev skriver Cannes-chefen Thierry Frémaux att man fattade ett beslut i mitten av mars att flytta fram evenemanget från maj till juli. Men Frankrikes beslut att inte tillåta några större kulturarrangemang under sommaren omintetgjorde dessa planer. Inte heller var det möjligt att ta med årets officiella bidrag till nästa års filmfestival. Han skriver att:

Det är första gången som antalet filmer som skickats till Cannes överstiger 2 000. Krisen och avmattningen i post-produktionsprocesser har därför inte haft något inflytande på antalet filmer som nominerats.

 

Thierry Frémaux – konstnärlig ledare för filmfestivalen i Cannes

Totalt fick Cannes-festivalen in 2 067 filmer att välja mellan – vanligtvis brukar filmfestivalen visa upp runt 60 filmer. I år blir det 56 filmer. Geografiskt har arrangemanget expanderat från 138 länder i 2019 till 147 länder i år.

Filmfestivalen i Cannes tillämpar 50/50-policy för att kvotera in filmer gjorda av kvinnor. Det är alltså inte filmens kvalité som har varit avgörande för att utnämnas som officiellt Cannes-bidrag. Utan i första hand filmskaparnas könstillhörighet.

Eftersom arrangörerna av Cannesfestivalen fortsatte med nomineringsarbetet som vanligt för att välja ut bidrag till årets festival kan filmregissörerna använda ”Cannes” på andra filmfestivaler i år och vid lansering av filmerna på bioduken. Två svenska filmskapare – Magnus von Horn och Ninja Thyberg – har bidrag som finns med bland de filmer som skulle ha visats på årets filmfestival i Cannes.

Av Carl Gram

Fakta: Några av filmerna som skulle ha visats i Cannes i år:

The French Dispatch” – Wes Anderson (USA)

Summer of 85” – François Ozon (Frankrike)

Asa Ga Kuru (True Mothers)” – Naomi Kawasi (Japan)

Lover’s rock” – Steve McQueen (Storbritannien)

Mangrove” – Steve McQueen (Storbritannien)

Druk (Another Round)” – Thomas Vinterberg (Danmark)
Heaven: To The Land of Happiness – IM Sang-soo (Sydkorea)

ADN (DNA)” – Maïwenn (Frankrike/Algeriet)

In the dusk (Au crépesculu)” – Sharunas Bartas (Litauen)

Passion Simple” – Danielle Arbid (Libanon)

Sweat” – Magnus von Horn (Sverige)

Pleasure” – Ninja Thyberg (Sverige)

Falling” – Viggo Mortensen (Danmark/USA)

Broken keys (Fausse note)” – Jimmy Keyrouz (Libanon)

En route pour le milliard (The Billion Road)” – Dieudo Hamadi (Kongo)

The Truffle hunters” – Gregory Kershaw och Michael Dweck (USA)

Aya To Majo (Earwig and the Witch)” – Goro Miyazaki (Japan)

Limbo” – Ben Sharrock (Storbritannien)

Un Triomphe (The Big Hit)” – Emmanuel Courcol (Frankrike)

Flee” – Jonas Poher Rasmussen (Danmark)

Källa: Filmfestivalen i Cannes 2020

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar