Supremes-stjärnan Mary Wilson är död

Av | 10 februari, 2021

Sångerskan Mary Wilson i den legendariska soulgruppen The Supremes har gått bort. Hon blev 76 år gammal.

newsgram | Nynäshamn den 10 februari 2021

| A MOTOWN LEGEND | En av musikhistoriens leading ladies har gått bort. För på tisdagen nåddes världen av beskedet att The Supremes-vokalisten Mary Wilson hastigt gått bort i sitt hem i Las Vegas på måndagen, skriver Variety. Hon blev 76 år gammal.

Jag blev väldigt chockerad och bedrövad att höra om bortgången av en stor medlem av Motown-familjen, Mary Wilson från Supremes, säger skivbolaget Motowns grundare Berry Gordy i ett pressmeddelande på måndagen.

Han fortsätter.

Mary, tillsammans med Diana Ross och Florence Ballard, kom till Motown i början av 1960-talet. Efter en rad av nummer 1-hits utan motstycke, televisions- och nattklubbsbokningar, öppnade de dörrarna åt dem själva, åt andra Motown-artister, och många, många andra.

Berry Gordy berättar att han alltid varit stolt över sångerskan. Enligt honom var Wilson en stjärna på hennes egna sätt, och hon fortsatte oförtrutet att arbeta över åren för att hålla arvet efter The Supremes levande.

Mary Wilson var ytterst viktig för mig. Hon var en banbrytare, en diva och kommer vara djupt saknad, säger Berry Gordy.

Mary Wilson, 1970. Foto: Echoes/Redferns

Tillsammans med Diana Ross och Florence Ballard var Mary Wilson med och grundade The Supremes som 15-åring i Detroit. Skivbolaget Motown hade skapat en speciell ljudbild och The Supremes spann vidare Motowns koncept med klangrik botten och ljusa kvinnoröster ovanpå. The Supremes hade 12 listettor på Billboardlistan åren 1964-69 i USA. Några av bandets allra största hits är klassikerna ”Baby Love”, ”Stop! In The Name Of Love” och ”You Keep Me Hangin’ On”.

Här är en spellista med ett urval av gruppens mest kända låtar – varav flera har tolkats av andra artister.

Mary Wilson och The Supremes har bildat skola för andra kvinnliga artister de senaste årtiondena. Till exempel fick Motown-fabrikens typiska ljudbilder ett uppsving på 1980-talet när brittiska artister som Bananarama, Alison Moyet och Kim Wilde inspirerades musikaliskt av bland andra The Supremes. Ett annat exempel är Mary Wilsons ex-bandkollega Diana Ross som återvände till topplistorna i mitten av 1980-talet med hjälp av singeln ”Chain Reaction” – en nostalgisk uptempo-låt som bjöd på en tur tillbaka till The Supremes storhetstid på 1960-talet Nu sörjer Diana Ross tidigare Supremes-kollegan Mary Wilsons bortgång.

Mary Wilson hade tänkt delta i 60-årsjubileumet av The Supremes i år och två dagar innan hennes bortgång lade hon upp en video på YouTube, där hon berättade att hon samarbetade med ett skivbolag för att släppa solo-material, inklusive plattan ”Red Hot” som hon spelade in på 1970-talet men som aldrig släpptes.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar