Varför krävde M och KD att Fidesz skulle uteslutas ur EPP-gruppen?

Av | 20 mars, 2019

I februari krävde Moderaterna och Kristdemokraterna att Fidesz skulle uteslutas ur EPP-gruppen i EU-parlamentet. Onsdagens omröstning om det ungerska partiets framtida öde slutade i ett nederlag för den linje som de svenska partierna drev – istället klarade sig den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz undan med avstängning på obestämd tid.

newsgram | Nynäshamn 20 mars 2019

Inför onsdagens omröstning i EU-parlamentets största grupp Europeiska folkpartiet, EPP, riskerade det ungerska nationalkonservativa partiet Fidesz att bli utkastade från den inflytelserika sammanslutningen av konservativa partier i EU-parlamentet.

I den svenska nyhetsrapporteringen har det inte framkommit att Fidesz undanröjde hotet genom att frivilligt gå med på att avbryta sitt deltagande i EPP-gruppens arbete. Omröstningen slutade med att Fidesz stängs av med omedelbar verkan på obestämd tid. 190 av gruppens medlemmar röstade för en avstängning och tre röstade emot.

Tidigare har Moderaterna och Kristdemokraterna misslyckats med att få tillräckligt stöd i riksdagen för att bilda en regering ihop. Nu förstärks bilden av Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor som dåliga förhandlare – det var nämligen Moderaterna och Kristdemokraterna som var först ut med att kräva att Fidesz skulle kastas ut ur EPP-gruppen i EU-parlamentet.

Viktor Orbán höll presskonferens i Bryssel efter EPP-gruppens omröstning. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/GETTY IMAGES

 

På en presskonferens ska Ungerns premiärminister Viktor Orbán ha sagt att han är förvånad över dagens beslut.

Jag förväntade mig inte en sådan här upplevelse, men det finns alltid överraskningar i politik. Utan oss kommer EPP att bli en organisation som lutar mer åt vänster, sa han enligt den italienska journalisten Emanuele Bonini.

Rent konkret innebär avstängningen att Fidesz inte får gå på några möten i EPP, inte vara med i omröstningar och inte föreslå några kandidater från det egna partiet till några uppdrag inom EPP, uppger Expressen. Några kritiker menar att avstängningen är en bestraffning eftersom Ungern värnar sitt eget folk i första hand, inte tillåter någon islamisering av landet och propagerar för en migrationspolitik som går ut på att nödställda ska få hjälp på plats i sina egna hemländer.

Fidesz lanserade en kampanj som retade gallfeber på globalisterna i Bryssel. Affischen visar George Soros (t.v.) och Jean-Claude Juncker (t.h.). Foto: Alpár Kató – Daily News Hungary

 

Ingen vet riktigt vad som fick bägaren att rinna över till sist. Men Fidesz kampanj – som fick stor uppmärksamhet – satte fingret på den ungerskfödde valutahandlaren George Soros lobbyverksamhet i Bryssel. Enligt Nigel Farage, en brittisk EU-parlamentariker, finns det ett stort antal EU-parlamentariker som borde svara på frågor om deras samröre med Open Society Foundation och om det har varit några pengar inblandade i leken.

 

Moderaterna och Kristdemokraterna var alltså först ute med att kräva att Fidesz skulle kastas ut ur EPP. De svenska partierna fick uppbackning från övriga gruppen på dagens omröstning i Bryssel. Men man gick inte hela vägen – utan man nöjde sig avstängning på obestämd tid.

Vem gör”Walk the walk” bäst?

Till skillnad från svenska partiledare har Ungerns premiärminister Viktor Orbán i många sammanhang lyft fram den traditionella kärnfamiljen – medan Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har sprungit på vänsterextrema spektakel för att värva HBTQ-väljare.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Ett svar på ”Varför krävde M och KD att Fidesz skulle uteslutas ur EPP-gruppen?

  1. Eli Sz

    I självavstängningen ingår en överenskommelse om att tre visa män 🙂 som EPP utser kommer att granska närmare den ungerska regernigens hållning till rättsstaten. Men det blir en balans i den undersökningen av tre visa män ur FIDESZ som kommer att sammarbeta med EPP-s visa män. Det går alltså inte längre som Judith Sargentini gjorde förra året och har skrapat ihop en massa nånsens, om att rättsstaten inte fungerar i Ungern och bla bla. Den ungerska rättstaten fungerar punkt och pricka enligt EU-s normer, och den som påstår motsattsen antingen ljuger, eller kan ingenting om rättstaten. Judith Sargentini är obildad på alla möjliga sätt destå mindre borde hon vara ”specialist” i rättstatsfrågor. Nu när hon har sett att EPP har inte uteslutit FIDESZ, furiöst försöker hon få det rumänska värdlandet att göra en snabbis av att Ungern skulle straffas enligt 7 stycket, som skulle baseras på hennes okunnige undersökning.

    Svara

Lämna ett svar