Svenska klassiker: “Blå, blå känslor” – Tomas Ledin

Av | 22 januari, 2018

I fem årtionden har Tomas Ledin tillhört den svenska artisteliten. Hans låtar faller in i popgenren. Men lyssnar man noga verkar det finnas en trubadur som vill göra sig hörd – här är klassikern ”Blå, blå känslor” från tidigt 1970-tal.

[NewsGram – Nynäshamn 22 januari 2018]

En låt som har fått en speciell plats hos det svenska folket är Tomas Ledins klassiker ”Blå, blå känslor” från 1973. Låten blev genast en radiohit och finns inkluderad på Tomas Ledins andra platta ”Hjärtats rytm” från samma år. Originalversionen är avskalad och stillsam. Ljudbilden domineras av skramlande elgitarr och hjärtskriande sång, men någonstans i låten växer stämningen fram som påminner om en vemodig svensk folkvisa. Liksom Ted Gärdestad fann han en kreativ arbetsmiljö i Metronome-studion i Stockholm tillsammans med musikaliska begåvningar som senare kom att hjälpa ABBA till framgång. Några duktiga musiker som hörs på ”Blå, blå känslor” är till exempel Janne Schaffer på elgitarr och Ola Brunkert på trummorna.

 

Vissa låtar klarar bara av att framföras i en version, som i gengäld får ett sådant genomslag att det blir näst intill omöjligt för någon annan artist att ta sig an låten. Men ”Blå, blå känslor” tillhör genren låtar som mycket väl kan framföras av andra artister i en annan tolkning. Några som har gjort sina egna versioner är bland andra Björn Skifs och Mikael Wiehe i TV4-programmet ”Så mycket bättre”. På 1990-talet fick låten ett uppsving när Tomas Ledin spelade in en ny version av ”Blå, blå känslor”. Refrängen kom att användas i en reklamfilm åren 1991-1995 för ölet Pripps blå där sportigt hälsosamma svenskar filmades i äventyrliga miljöer utomlands.

 

För att finna likheterna med en svensk folkvisa får man leta upp Tomas Ledins framträdande på Skansen för några år sedan, där han tillsammans med folkmusikerna Johan Hedin och Esbjörn Hazelius hittade en ny kostym åt ”Blå, blå känslor”. Att jag uppfattar låten som en klassisk folkvisa sprungen ur den svenska vistraditionen kan bero på vemodet som kommer fram i både musik och sång. Någonstans sägs det ju att svensken alltid bär vemodet i sitt sinne med stort allvar.

 

Än idag är Tomas Ledin en folkkär artist som genom fem årtionden har lyckats skriva låtar som har hamnat på topplistorna med jämna mellanrum. Någonting som gör att när han åker på turné med sitt band så blir det familjefest utan dess like i publikhavet när unga barnfamiljer går på konserterna med sina föräldrar som har hunnit bli pensionärer.

Av Carl Gram

NewsGrams spellista:

Ted Gärdestad – ”Jag vill ha en egen måne”

Lena Philipsson – ”Det gör ont”

Anders Glenmark – ”Hon har blommor i sitt hår”

Tomas Ledin”Blå, blå känslor”

Lämna ett svar