Svenska klassiker: ”Bra vibrationer” – Kikki Danielsson

Av | 9 januari, 2019

När sångerskan Kikki Danielsson ska uppträda har hon en massa låtar att välja mellan. En av favoriterna är Melodifestivallåten ”Bra vibrationer” från 1985 – en låt som har hämtat influenser från Whams popklassiker ”You Wake Me Up Before You Go-Go.”

newsgram | Nynäshamn 9 januari 2019

När Lasse Holm skrev ”Bra vibrationer” åt schlagerdrottningen Kikki Danielsson inspirerades han av den brittiska popgruppen Whams världshit ”You Wake Me Up Before You Go-Go.” Senare har Lasse Holm sagt att han ville fånga stilen i Whams genombrottslåt från 1984. Liksom originalet är ”Bra vibrationer” en glad och trallvänlig låt. Den fungerar på dansgolven.

Första gången Kikki Danielsson hörde låten tyckte hon den var alldeles för poppig – men grannarna och dåvarande maken Kjell övertalade henne att sjunga den i Melodifestivalen 1985. Fastän ”Bra vibrationer” har många år på nacken kan unga, såväl som äldre, utbrista i allsång när dom hör den på krogen. En riktig klassiker.

Sångerskan Kikki Danielsson representerade Sverige med bidraget ”Bra vibrationer” i Eurovision Song Contest 1985 i Göteborg. Hon hamnade på 3:e plats. Foto: © EBU/SVT

 

Men Kikki Danielssons melodifestivallåt från 1985 knyter också an till det typiska ABBA-soundet från ABBAs segerlåt ”Waterloo” i Eurovision Song Contest-finalen i Brighton 1974. Ett sound som kännetecknade många svenska vinnarbidrag till Eurovision Song Contest en bra bit in på 2000-talet.

 

 

I sex årtionden har Kikki Danielsson, 66, hållit på. Hon är fortfarande så pass populär att hon kan turnera land och rike runt. Hon har en repertoar som heter duga. Vad sägs om dansbandsklassiker som ”Miss Decibel”, ”God morgon”, ”Dag efter dag”, ”Varför är kärleken röd?”, ”Papaya Coconut” eller ”Bra vibrationer.” Schlagerlåtar som andas liv och glädje.

 

När jag bläddrar igenom artikelarkivet, växer dock en annan bild fram av Kikki Danielsson. Hon hade det inte så lätt i starten av livet. Kikki Danielsson föddes i Visseltofta utanför Osby i Skåne den 10 maj 1952, skriver tidningen Allas. Familjen splittrades när föräldrarna gick skilda vägar – Kikki Danielsson adopterades av lantbrukarparet Abela och Ture Danielsson i byn Hylte utanför Älmhult i Småland. De behandlade henne som en porslinsdocka.

Jag fick inte åka med vem som helst, för då kunde de ju kidnappa mig. Jag fick inte göra någonting. De tänkte bara på mitt bästa, men för mig var det skittråkigt. Jag var aldrig betrodd att fatta ett eget beslut. Det var först när jag var i 30- 40-årsåldern som jag kände att jag kunde fatta ett beslut själv, berättar Kikki Danielsson för tidningen Allas.

Men hon fick hålla på med musik. Hon uppträdde inför en fullsatt kyrka som 7-åring. Hon framförde ”När Jesusbarnet låg en gång” – efter det började hon uppträda i Bingohallen.

Jag sjöng tidigt solo i luciatågen och fick ett dragspel när jag var nio, men hade aldrig ens tänkt på att det skulle kunna bli mitt yrke. Jag såg det som en hobby, har Kikki Danielsson sagt till Dagens Nyheter.

I skolan blev hon mobbad. Ingen ville vara kompis med henne – hon blev alltid vald sist på gympan.

Jag fattade faktiskt aldrig varför de hatade mig! Sedan, när vi släppt första plattan med Wizex, då skulle alla vara min vän! Det har jag haft fruktansvärt svårt för att smälta – det är något jag burit med mig, sa Kikki Danielsson i Söndagsintervjun.

Hon flyttade till Växjö för att studera till akademisk sekreterare. Som 20-åring – 1972 – började Kikki sjunga i dansbandet Wizex från Osby. Så småningom lade hon de akademiska studierna på hyllan. I stället satsade hon allt på sången. Efter tio år med Wizex bröt Kikki Danielsson upp från dansbandet och bildade gruppen Chips med Lasse Holm och Elisabeth Andreassen. Till sist samlade hon tillräckligt med mod för att stå på egna ben och satsa på en solokarriär. Åren har gått. Hon har två barn, några katter och en massa minnen från musikens värld att smälta. För Kikki Danielsson har hunnit med mer i livet än de flesta.

Kikki Danielsson – en del av Hall of Fame i Sverige

På något sätt får Kikki Danielsson ett artistiskt erkännande för sin musikaliska gärning i tv-programmet Så mycket bättre 2017, där Melodifestivalvinnaren Eric Saade gör en personlig tolkning av låten ”Bra vibrationer” till Kikkis uppenbara förtjusning.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar