Svenska klassiker: “Dancing Queen” – ABBA

Av | 24 mars, 2018

ABBA-klassikern ”Dancing Queen” har blivit själva sinnebilden för festligheter, kungligt och och en lättsam blinkning till det förflutna. ”Dancing Queen” lever onekligen på dess kungliga magi när låten får liv i salongerna på Kungliga operan i Stockholm.

[newsgramNynäshamn 24 mars 2018]

När Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid i gruppen ABBA spexade till det under det svenska kungaparets bröllopsfirande för snart 42 år sedan – år 1976 – genom att klä ut sig i maskeradkostymer för att hylla Sveriges blivande drottning, tyskättade Silvia Sommerlath, med USA 1:an ”Dancing Queen” i vardande – ja, då fanns det all anledning i världen att beundra oss svenskar.

Sverige – en tusenårig nation med en ståtlig historia och ett strävsamt folk som lärt sig att leva den dröm som alla andra folk bara kan drömma om, nämligen att leva i fredlig samexistens med grannfolk. I efterhand har ”Dancing Queen” blivit en tidlös klassiker som än i dag känns lika fräsch och levande som då.

Dancing Queen är min favorit bland Abbalåtarna. Jag minns att Benny kom hem med ett band som bakgrunden var inspelad på och spelade det för mig. Jag tyckte att den var så fantastiskt vacker att jag började gråta, berättar sångerskan Anni-Frid Lyngstad i boken ”ABBA – människorna och musiken”

Kanske var det kärleksyran runt Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath som inspirerade Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Stickan Anderson att skriva ”Dancing Queen”? Arbetet med låten började redan sensommaren 1975 och runt årsskiftet 1975/1976 var mixningen färdig. Alldeles lagom för att kunna lanseras på kungabröllopet.

När ABBA klev fram på scenen i de ståtliga lokalerna i Kungliga operan för att hylla bröllopsparet vid en tv-sänd gala, gjorde gruppen det i samma lokaler som kapten Jacob Johan Anckarström mördade kung Gustav III för 226 år sedan. Då gick det att läsa i tidningarna att.

Förliden fredag d. 16 mars 1792, kl. ¾ till 12 om aftonen, då hans Kong. Maj:t nyss var inkommen på maskeradbalen uti Kongl. Operahuset, hade en okänd mask infunnit sig uti trängseln af de masker, som samlat sig bakom konungen, och der aflossat en pistol hvars skott tagit ett stycke öfver venstra höften något ifrån ryggraden.

Kungliga operan spelade återigen en huvudroll när det var dags att fira Drottning Silvias 50-årsdag i 1993. Då samlades kungligheter och societet för att avnjuta ”Dancing Queen”. Den här gången framförde Drottningens väninna Anni-Frid Lyngstad klassikern a capella tillsammans med The Real Group.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar