Svenska klassiker: ”Drømmer jeg?” – Johnny Deluxe ft. Anna Nordell

Av | 31 augusti, 2021

Bandet Johnny Deluxe och sångerskan Anna Nordell framför duetten ”Drømmer jeg?” på både danska och svenska. Sången spelades jämt och ständigt på radion och på dansställen i Danmark 2004. Texten handlar om ett kärlekspar som är strandsatta på varsin sida av Öresund – och inte kan låta bli att längta efter varandra.

newsgram | Nynäshamn den 31 augusti 2021

| SOUNDTRACK OF OUR LIVES | Under 1990-talet och en bit in på 2000-talet reste svenska artister till Danmark för att spela in duetter tillsammans med danska artister. Intresset var stort eftersom Öresundsbron skulle invigas vid tusenårsskiftet och knyta samman Danmark och Sverige. En svensk artist som prövade på lyckan i vårt södra grannland var sångerskan Anna Nordell.

Egentligen är det ingenting som förhindrar sångens karaktärer Rachel och Ross från att återförenas – allt de behöver göra är att de båda reser sig upp och lossar kedjorna som håller dem i fångenskap på varsin sida av Öresund.

Hon och det danska poprockbandet Johnny Deluxe spelade in sången ”Drømmer jeg?” som en dansk-svensk duett – en låt som handlar om himlastormande förälskelse över Öresund. Utmaningen var att få språken att passa samman. De löste problemet genom att bandets sångare Noam Halby och Anna Nordell framför refrängen på båda danska och svenska. Konceptet var så pass lyckat att sången blev en av de populäraste låtarna i Danmark 2004 – dessutom klättrade singeln till femte plats på MTV Up North-listan.

I slutet av 2004 belönades Johnny Deluxe med utmärkelsen ”Årets nya danska namn” vid prisutdelningsgalan Zulu Awards.

Bandet Johnny Deluxe bildades i 2000 i London och blev kända för en större publik i Danmark först när bandet medverkade i radioprogrammet P3:s KarriereKanonen i 2003. Programidén var att hjälpa lovande band att spela in skivor och få kontrakt. Deras första hit var titelsången till EP:n Elskovspony i 2003. En platta som bandmedlemmarna Noam Halby, Jakob Glæsner, Morten Lynggaard och Søren Itenov finansierade på egen hand.

Nu visade skivbolagen intresse för de begåvade musikerna – det dröjde inte länge förrän de hade skrivit kontrakt med Copenhagen Records som utgav bandets debutalbum Johnny Deluxe i maj 2004. Plattan klättrade till plats #4 som högst på den officiella albumlistan i Danmark och uppnådde till sist platinumstatus. Johnny Deluxes storhetsperiod varade mellan åren 2004-2012 då gruppen upplöstes. Gruppen återförenades i 2016 och släppte singeln ”Til verdens ende”.

Efter succén med ”Drømmer jeg?” fortsatte Anna Nordell (numera Anna Engh, reds. anm) med olika projekt i musikbranschen. Hon har bland annat skrivit en sång till soundtracket till den svenska komedifilmen ”Det blir aldrig som man tänkt sig” med Josefin Nilsson i huvudrollen. Hon har också sjungit sången ”I’ll Still Love You Then” till filmen ”Message in a Bottle”. Dessutom har hon varit bakgrundssångerska till Azerbadjans bidrag i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm och har körat åt bland andra Céline Dion, Enrique Iglesias och Mauro Scocco.

Filmintresserade kan höra hennes röst i produktioner som Kajsa Anka, Barbie och Huset fullt igen. I början av 10-talet flyttade Anna Nordell och familjen från Stockholm till Storfors i Värmland där hon nu arbetar på distans med att bland annat översätta dubbmanus till filmer, sätta rösten till filmer och serier, vara bakgrundssångerska och mycket annat.

Sången ”Drømmer jeg?” kan beskrivas som ett stycke klassisk indiepop med slamrande gitarrer som väller fram. Låten utmärker sig från andra låtar genom kontrasten i mötet mellan två nordgermanska språk. Noam Halby leker med orden på ett busigt sätt som kan upplevas som typiskt danskt samtidigt som Anna Nordell tar sats i melodin och svävar iväg över musiken med sin ljusa och klara röst.

Bandet Johnny Deluxes sångare Noam Halby och sångerskan Anna Nordell. Foto: Jørgen Jessen

Samarbetet mellan Johnny Deluxe och Anna Nordell följer en tradition som inleddes på 1950-talet där danska och svenska artister spelar in duetter på både danska och svenska. Det var trion Swe-Danes som kom att bilda skola för den musikaliska genren dansk-svenska duetter på slutet av 1950-talet. Alice Babs sjöng på svenska medan Svend Rasmussen och Ulrik Neumann sjöng på danska. Andra svenska artister som har spelat in duetter med danska artister är Jill Johnson, Patrik Isaksson och Lisa Nilsson.

Sången ”Drømmer jeg?” kan uppfattas som en glad och käck slagdänga – tills man lyssnar närmare på vad Noam Halby och Anna Nordell sjunger om. Texten handlar om ett kärlekspar, Rachel och Ross, som har kommit bort ifrån varandra. Nu står de på varsin sida av Öresund och tittar ut över vattnet, drömmer tillbaka på det som har varit mellan dem och undrar på varsitt håll om de längtar efter varandra på samma innerliga sätt. Dag som natt.

Sångens karaktär Ross sjunger att han ”skulle simma över till den andra sidan om han kunde”  och Rachel undrar ”Varför är det vatten mellan oss?” när hon tar en tur längs stranden med sin hund och tittar ut över ett Öresund i mörker. Crescendot i sången inleds med att Ross bedyrar Rachel sin kärlek med orden att han ”vill ha henne i sin famn” vilket får Rachel att brista ut i: ”Varför är det hundratusen mil till Köpenhamn?

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar