Svenska klassiker: ”Ooa hela natten” – Attack

Av | 9 juli, 2018

Med låten ”Ooa hela natten” skrev bandet Attack in sig i den svenska musikhistorien – en låt som alla minns bara man har hört den en gång.

(newsgramNynäshamn 9 juli 2018)

Året var 1981. Då var låten ”Ooa hela natten” höstens stora landsplåga. Låten hördes ständigt på radion. Punkpop i svensk tappning. Refrängen var så lättrallad att den kletade sig fast i huvudet. Tuggummipop när den är som allra bäst.

Bandet Attack slog genom när punken stod på topp i London – i Sverige smittade det av sig till någon slags hemmagjord punkpop som bland andra grupperna Noice och Attack lyckades slå mynt av. Bandet Attack bestod av sångerskan Rosa Körberg, Björn Uhr, Peter Jägerhult och Åke Eriksson – genombrottslåten ”Ooa hela natten” skrevs av gitarristen Björn Uhr och trummisen Åke Eriksson.

Här är en personlig tolkning av ”Ooa hela natten” framförd av den finländske sångaren M. A. Numminen.

När succén ebbat ut för bandet Attack försökte sångerskan Rosa Körberg – halvsyster till Tommy Körberg – sig på en solokarriär. Det gick sisådär. 1984 slutade hon på delad sjätteplats med låten ”Schack & matt” i Melodifestivalen. Men det gör inte så mycket. För med ”Ooa hela natten” skrev bandet Attack in sig i den svenska musikhistorien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar