Svenska klassiker: ”Sakta vi gå genom stan” – Monica Zetterlund

Av | 19 juni, 2019

När Monica Zetterlund flyttade från den lilla bruksorten Hagfors i Värmland till Stockholm i slutet av 1950-talet dröjde det inte alls länge innan hon var ett känt namn. I klassikern ”Sakta vi gå genom stan” sjöng hon om ett Stockholm, som var den allra bästa av alla världar.

newsgram | Nynäshamn 19 juni 2019

| STORBANDSJAZZ | Ingen fångar den ljuva känslan i svensk sommarnatt lika bra som Värmlandstösen Monica Zetterlund gjorde den gången hon spelade in originalversionen av ”Sakta vi gå genom stan.” Det är en evergreen som beskriver en tid då nyförälskade par tryggt kunde vandra hem i Stockholmsnatten utan rädsla för vad som kunde gömma sig runt nästa gathörn.

Åh, det är skönt, när mitt Stockholm är grönt
sakta gå hem genom stan
en kyss, sen går man sakta igen
sakta en tur genom stan”

 

Åh, det är natt, och på avstånd hörs skratt
och man går hem genom stan
en doft av hö, från nån ljuv skärgårdsö
smyger sig tyst intill stan”

Lyrics powered by Stockholmskällan

Monica Zetterlund – ”Sakta vi gå genom stan” Musik: Fred E. Ahlert Svensk text: Beppe Wolgers

Året var 1961 när Monica Zetterlund spelade in ”Sakta vi gå genom stan” tillsammans med George Riedels orkester. Här sjöng hon jazz på svenska. Beppe Wolgers hade gjort en fri översättning av ”Walkin’ My Baby Back Home” till svenska. Han lät sig inspireras av Stockholm i skrivandet.

 

På den här tiden måste stan ha varit en annan värld, ja rentav ett annat universum. För det som löper som en röd tråd genom Wolgers text är känslan av trygghet.

Vart vi än går, vet jag Stockholm är vårt
när vi går hem genom stan
här går vi, med en tyst melodi
ensamma i hela stan”

 

Så stannar vi till, vid fåglarnas drill
vi känner en doft av viol
och glada vi hör, en jublande kör
då stiger en gnistrande sol”

Monica Zetterlund – ”Sakta vi gå genom stan” Musik: Fred E. Ahlert Svensk text: Beppe Wolgers

Få människor hinner med lika mycket som Monica Z hann göra. Hon fick uppleva en beundransvärd klassresa från tillvaron som arbetarflicka i lilla Hagfors i Värmland till att bli en av Sveriges allra folkkäraste artister. Men hennes liv fick ett olyckligt slut. Hon omkom 67 år gammal i en brand i sin lägenhet i Stockholm våren 2005.

En ung Monica Zetterlund. FOTO: MONICA ZETTERLUND MUSEET

 

Man skulle kunna säga att Monica Zetterlunds liv också symboliserar framgångssagan Sverige på 1900-talet. Hon var nämligen inte ensam om att sätta Sveriges namn på kartan. Men det är kanske minnet av det Stockholm som Monica Z sjöng om på 1960-talet som förtrollar en hel värld än i dag. Tryggheten, svenskarna och kulturen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar