Tysk storsatsning på kontraterrorism

Av | 19 november, 2017

De blodiga terrordåden i Paris har blivit en väckarklocka för säkerhetstjänster runt om i Europa. Nu bildar den tyska polisen en kontraterrorism-avdelning som ska kunna sättas in direkt i händelse av storskaliga terrorattentat på tysk mark.

Faran i Tyskland från internationell terrorism är hög, liksom i resten av Europa. Den var hög, den är hög, och kommer att fortsätta vara hög inom överskådlig tid, sa inrikesministern Thomas de Maiziere när den nya satsningen offentliggjordes i går.

Tysklands nya kontraterrorismavdelning kommer att ha uppemot 250 agenter enligt Russia Today. Den tyska säkerhetstjänsten bedömer att detta är nödvändigt eftersom tyska poliser inte är tränade för att klara en Parisliknande terroristattack på tysk mark.

Den nya avdelningen kommer att kallas för Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit plus (red. Bevisinsamlings- och Arresteringsavdelningen plus), men kommer också att benämnas som BFE+. Det var vid en presskonferens i tyska polisens bas i Blumberg strax utanför Berlin som inrikesministern Thomas de Maiziere konstaterade att faran för terrorism är hög såväl i Tyskland som i resten av Europa.

Omkring femtio agenter finns i den första arbetsgruppen som börjar sitt arbete i Blumberg omedelbart. Ytterligare fyra arbetsgrupper ska ansluta till den nya avdelningen senare där varje arbetsgrupp kommer att bestå av femtio agenter. De övriga fyra arbetsgrupperna kommer att spridas i resten av landet, och placeras på platser där polisen har tillgång till helikoptrar. Detta för att kunna agera snabbt vid ett terrorattentat.

Förutom kontraterrorism kommer de nya arbetsgrupperna att arbeta med dagligt polisarbete och fungera som mellanhand mellan polisen och landets elitstyrka, GSG9 SWAT-grupperna. Tidigare har GSG9 SWAT-grupperna hanterat terroristliknande händelser. Men elitstyrkorna är primärt tränade för direkta attentat inte den typ av storskalig terrorism som utfördes i Paris för några veckor sedan.

I januari, direkt efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris där 17 personer dödades, beställde Thomas de Maiziere en rapport från den tyska säkerhetstjänsten. Detta för att få klarhet i frågan om landet klarar att möta hotet från ett storskaligt terrorattentat på tysk mark. Arbetet på en ny kontraterrorism-avdelning påbörjades sedan det visat sig finnas behov för förbättringar, till exempel saknade tyska poliser nödvändig träning och utrustning.

Europa har aldrig upplevt liknande attacker som de i Paris i januari. Vi möter en ny typ av förövare, en som har deltagit i krig och som känner till hur man hanterar militära vapen. Fram till nu skulle förövaren av en attack ha gömt sig. Men nu rör sig förövarna, de är dynamiska och utför flera attacker på olika platser samtidigt, sa Jörg Radek, vice ordförande för det tyska Polisförbundet.

Denna hållning bekräftades 13 november när flera koordinerade terrordåd inträffade i Paris och 130 människor miste livet. Tyska Polisförbundets talesperson Robert Wendt håller med om att den nya kontraterrorism-avdelningen är väl använda pengar, men varnar för att vanliga poliser också behöver ordentlig utrustning såsom hjälmar och säkerhetsvästar.

Det skulle vara oansvarigt att inte göra någonting för den vanlige polisen på gatan, sa Robert Wendt.

Alla säkerhetsexperter är dock inte eniga om att Tyskland behöver en ny kontraterrorism-avdelning.

Vi behöver inte en ny avdelning, sa säkerhetsexperten Wolfgang Petri och menade att poliserna bara kommer att förflyttas från en gammal till en ny avdelning.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 17 december, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar