Terroristen Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning

Av | 7 juni, 2018

Stockholms tingsrätt dömer Rakhmat Akilov till livstids fängelse och utvisning för terrorattentatet på Drottninggatan i april förra året. I nuläget är det oklart om domen kommer att överklagas.

[newsgramNynäshamn 7 juni 2018]

Rakhmat Akilov döms som skyldig till terroristbrott på Drottninggatan i april i fjol. Fem personer dödades och ett stort antal skadades allvarligt när han plöjde genom folkhavet med en lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm innan han slutligen kraschade med lastbilen i det stora Åhléns-varuhuset. Straffet blir livstids fängelse och utvisning.

Terrordådet i Stockholm – en direkt konsekvens av de öppna gränsernas politik i Sverige. Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/IBL

Enligt domen från Stockholms tingsrätt gjorde Rakhmat Akilov sig skyldig till terroristbrott när han körde med en stulen lastbil drygt 1 000 meter nedför Drottninggatan. Fem personer dödades – men 40-åringen från Uzbekistan döms även som skyldig till totalt 119 fall av mordförsök och 24 fall av så kallad ”framkallande av fara för annanuppger public service SVT. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.

Rakhmat Akilov utvisas från Sverige och förbjuds att återvända hit, sade chefsrådman Ragnar Palmkvist vid en pressträff på torsdagen.

Under själva rättegången har Rakhmat Akilov erkänt att han utfört terroristdådet, hur han gick tillväga och sina terroristkopplingar. Hans avsikter har vägt tungt i rättens bedömning av gärningen som ett terroristbrott.

Akilovs sympatier för IS (red. Islamiska staten) går inte att diskutera, han har själv berättat om det vid ett flertal tillfällen och det framgår också av material från hans mobiltelefon, sade Ragnar Palmqvist.

Enligt Stockholms tingsrätt är åklagarsidans utredning av terrorattentatet 7 april 2017 ”mycket gedigen och får sägas vara i princip heltäckande när det gäller Rakhmat Akilovs förehavanden.” Åklagarsidans bevismaterial består av telefonuppkopplingar, chattutskrifter och övervakningsfilmer. Dessa har bedömts som viktiga beståndsdelar i åklagarsidans kartläggning av vad Rakhmat Akilov ägnat sig åt det aktuella datumet; ”från det att han steg upp på morgonen till dess att han greps på kvällen.” Efter terrordådet på Drottninggatan stod tunnelbanetrafiken helt stilla i tre timmar, all tågtrafik till och från Centralstationen stängdes ner under flera timmar och telefonnätet överbelastades kraftigt – vilket bidrog till att många inte fick tag på deras anhöriga.

Uzbeken Rakhmat Akilov var en illegal invandrare som hade fått avslag på asylansökan av Migrationsverket. Han var eftersökt av polisen och skulle utvisas. Enligt advokat Johan Eriksson är hans klient Rakhmat Akilov missnöjd över domslutet – men det är oklart om han kommer att överklaga dagens dom.

Han vill fundera i några dagar till på om han vill överklaga domen eller inte, sade Johan Eriksson enligt Sveriges Radio, SR.

Stockholms tingsrätt meddelar också att skadestånd kommer att delas ut till dödsoffrens anhöriga på 60 000 kronor. Ersättning utgår till icke skadade personer eller måttligt skadade och allvarligt skadade på belopp från 125 000 kronor till 150 000 kronor. Skadeståndet till 136 brottsoffer uppgår till 13,9 miljoner kronor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar