USA lanserar en global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet

Av | 20 februari, 2019

Nu startar Trump-administrationen en global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet i länder runt om i världen. Kampanjen leds av den öppet homosexuelle ambassadören i Berlin – kritiker menar att syftet med kampanjen är att komma åt Israels huvudfiende Iran.

newsgram | 20 februari 2019

Trump-administrationen lanserar nu en global kampanj för att sätta punkt för kriminalisering av homosexualitet i ett dussintal länder där det fortfarande är olagligt att vara gay, rapporterar NBC News. Enligt mediejätten uppger en officiell amerikansk representant att kampanjen är ett sätt för USA att indirekt fördöma Iran för landets historik när det gäller mänskliga rättigheter.

Den amerikanske ambassadören Richard Grenell, 52, i Tyskland kommer leda USAs globala kampanj för att avkriminalisera homosexualitet runt om i världen. Foto: Sean Gallup/Getty Images

 

Kampanjen leds av Richard Grenell – USAs ambassadör i Tyskland – som är den mest inflytelserika personen inom Trump-administrationen och öppet homosexuell. Kampanjen startades i tisdags med ett kick off-event i Berlin. Den amerikanska ambassaden i Berlin flög in homosexuella aktivister från hela Europa för att delta på en middag där man diskuterade olika strategier för att lyfta frågan om hur man kan avkriminalisera homosexualitet på platser där homosexualitet fortfarande är förbjudet – huvudsakligen länder i Mellanöstern, Afrika och Karibien.

Genom att fokusera på kriminalisering – i stället för bredare homofrågor som samkönade äktenskap – kan kampanjen delvis uppfattas som respons på en avrättning nyligen där en ung homosexuell man hängdes i Iran.

 

det amerikanska chattforumet reddit diskuterar man Trump-administrationens globala kampanj flitigt. Det råder delade meningar om syftet med kampanjen. Någon varnar för att mänskliga rättigheter kan användas som förevändning för helt andra geopolitiska syften.

Great news. Equality for all.

keppie55 @reddit

 

Read the short article.

It’s all about using Iran as a wedge issue, in the hope of gaining a modicum of EU support for the currently despised administration.

PraxisLD @reddit

 

so is Trump going have some cross words with Putin about his way dealing with it?

Beer2Bear @reddit

I sammanhanget bör nämnas att Richard Grenell är en känd Irankritiker. Han har försökt förmå en rad europeiska länder att överge kärnkraftsöverenskommelsen med Iran från 2015 – dock utan någon större framgång. USAs påtryckningar mot länder som fortfarande kriminaliserar homosexualitet kommer samtidigt som Trump-administrationen försöker knyta arabländer och Israel närmare varandra i ett försök att komma åt Iran.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Ett svar på ”USA lanserar en global kampanj för att avkriminalisera homosexualitet

  1. Benny

    Kanske skulle Trump i så fall börja i de södra delarna av USA där homosexualitet fortfarande betraktas som en dödssynd innan han börjar svamla om andra länder! Sedan vet ju alla att i länder där islam styr kommer en legalisering inte att inträffa oavsett….det hela är ett jippo!

    Svara

Lämna ett svar