UDs kabinettsekreterare Annika Söder avgår

Av | 11 december, 2019

Annika Söder avgår från posten som UDs kabinettsekreterare för att börja arbeta med fredsuppdrag. Någon efterträdare har ännu inte blivit utnämnd.

newsgram | Nynäshamn den 11 december 2019

| NYA VINDAR | Veteranen Annika Söder avgår som UDs kabinettsekreterare. I stället ska hon börja arbeta med freds- och konfliktfrågor. Tidigare under dagen aviserade Annika Söder sin avgång i ett internt mejl, uppger Expressen, som spekulerade i en maktstrid mellan Söder och utrikesminister Ann Linde.

När jag ser tillbaka på mina fem intensiva år som ”kabs” vill jag tacka er alla, framför allt för det fina samspelet – mellan politik och linje, mellan politikområdena, mellan ”hemma och ute”, mellan administration och sakfrågor.

Hon avslutar mejlet med att lyckönska sin efterträdare på posten som UDs kabinettsekreterare.

Jag gratulerar min efterträdare till ett svårt, viktigt och roligt uppdrag.

Annika Söder utnämndes till kabinettsekreterare i samband med att Margot Wallström tillträdde som utrikesminister 2014. Hon ska ha haft en ”oerhört stark ställning på UD” och ”beskrivs ofta som den som har bestämt på utrikesdepartementet” enligt Expressens källor.

Söder, 64, har arbetat med bland annat FN-frågor, EU-frågor och säkerhetspolitik på Utrikesdepartementet sedan 1982. I utrikespolitiska sammanhang är hon en veteran och har genom årens lopp arbetat nära FN-diplomaten Jan Eliasson.

Annika Söder. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Radio

 

Ann Linde tillträdde som ny utrikesminister i september efter Margot Wallströms överraskande avhopp från regeringen – därefter ska det, enligt Expressen, ha uppstått samarbetssvårigheter mellan Söder och Linde. Men dessa uppgifter tillbakavisas av UDs presstjänst.

Det finns ingen dramatik i detta. Vi bestämde redan i september i samband med skiftet på utrikesministerposten att hon skulle vara kvar under en övergångsperiod. Jag vill genuint tacka henne för hennes fem år som kabinettssekreterare och att hon har delat med sig av sina ovärderliga erfarenheter, säger Ann Linde i en skriftlig kommentar.

Enligt UDs presstjänst ska Söder nu bland annat att verka som styrelseordförande vid European Institute of Peace. Någon efterträdare har ännu inte blivit utnämnd.

Annika Söder är dotter till centerpartisten Karin Söder som var Sveriges första kvinnliga utrikesminister.

Av Carl Gram

Uppdatering: Robert Rydberg blir ny kabinettsekreterare på UD efter Annika Söder. Han är Sveriges ambassadör i Rom och har bland annat arbetat med FN-frågor och europeisk säkerhetspolitik.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar