Ulf Kristersson: ”Inte Moderaternas fel om det blir en regeringskris”

Av | 30 juni, 2020

Socialdemokraterna accepterar Moderaternas krav på volymmål inom invandringsområdet. Det utlöste en kris hos Miljöpartiet i helgen. Nu vill Ulf Kristersson ha en garanti från (S) i migrationsfrågan – även om det skulle leda till en regeringskris.

newsgramNynäshamn den 30 juni 2020

| SIGNALPOLITIK | Regeringen tillsatte i juni förra året en parlamentarisk kommitté vars uppdrag är att utreda Sveriges framtida migrationspolitik. I migrationskommittén sitter representanter för samtliga åtta riksdagspartier. Nu har arbetet kommit så pass långt att Socialdemokraterna har lagt sitt bud i migrationskommittén.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha tuffare tag inom svensk invandringspolitik. – Är det tillräckligt för att undvika en liknande utveckling med raskravaller i USA? Foto: Jonas Ekströmer/TT

 

Enligt Expressen accepterar de Moderaternas krav på ett volymmål för hur många invandrare som får komma till Sverige. För att Socialdemokraterna inte ska kunna runda den slutliga uppgörelsen kräver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson nu en garanti från (S) i migrationsfrågan.

– Socialdemokraterna har sagt ja att de är beredda att förhandla med oss utan Miljöpartiet. Då har vi sagt att det välkomnar vi, det har vi velat i tre års tid. Men då vill vi veta att det vi förhandlar om, det är på riktigt, vi förhandlar om skarp lagstiftning. Inte om någonting som Miljöpartiet sedan ska ha vetorätt emot, säger Ulf Kristersson i en intervju i P1-morgon.

Några av de stötestenar som migrationskommittén har behandlat är exempelvis tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd, anhöriginvandring för tredjelandsmedborgare och om försörjningsstöd ska gälla vid anhöriginvandring. Men migrationskommittén har inte diskuterat de långtgående konsekvenserna av en förändrad befolkningssammansättning – där allt färre svenskar får ta ett allt större ekonomiskt ansvar för att Sverige ska kunna hålla ihop som land.

Varför vill inte klassiska liberaler som Anna Dahlberg och Amanda Sokolnicki propagera för ett ekonomiskt utjämningssystem där varje diasporagrupp bär sin egen samhällsekonomiska kostnad?

Tidigare har globalister pekat på USA som ett föregångsland på migrationsområdet. Men de pågående raskravallerna (med Antifa och Black Lives Matter som konfliktskapande motorer, reds. anm.) visar att inte ens rika vita amerikaner slipper undan etniska och religiösa konflikter i ett mångkulturellt samhälle.

I helgen blev det dessutom känt att Miljöpartiet suttit i krismöte på grund av att Socialdemokraterna signalerat att de är beredda att ingå en blocköverskridande migrationsöverenskommelse som inte tar hänsyn till Miljöpartiets önskemål på invandringsområdet. Misslyckas Socialdemokraterna och Miljöpartiet att komma överens i migrationsfrågan kan det leda till en regeringskris där miljöpartisterna hoppar av regeringen. Men moderatledaren ser inte det som ett hot mot de pågående migrationssamtalen.

– En regeringskris är deras eget verk i så fall. Jag lägger mig inte i deras interna hantering. Utan Moderaterna, vad vi tycker om migrationspolitiken, det är väl känt. Det vet Socialdemokraterna också, säger Ulf Kristersson.

Han konstaterar.

– Om Socialdemokraterna vill göra upp med oss om en kompromiss då ska det vara en skarp lagstiftning. Då är det hur det ska bli i verkligheten. Inte en skrivbordsprodukt som man sedan ska ta in i regeringskansliet och prata med Miljöpartiet om och se vad som händer.

Migrationskommittén ska lämna sitt slutliga förslag till en ny svensk invandringspolitik senast den 15 augusti.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar