USA fryser pengarna till White Helmets

Av | 7 maj, 2018

Nu har det blivit känt att Trump-administrationen fryser allt finansiellt stöd till gruppen White Helmets i Syrien. Efter missilattacken i april mot flera mål i Syrien ifrågasätts White Helmets legitimitet allt mer – nu står organisationens hela existens på spel.

[newsgramNynäshamn 7 maj 2018]

Just nu omvärderar Trump-administrationen stödet till NGO-organisationen White Helmets – under tiden detta pågår har man beslutat att frysa all finansiering till den omstridda gruppen. Det var aktivister från White Helmets som filmade hjärtskriande scener på ett sjukhus i staden Douma i Syrien i början av april i år. Genom att videon fick stor viral spridning i sociala medier över hela världen planterades ett narrativ i folks medvetande att den syriska regimen utfört en kemisk attack mot civila. Videon användes som bevismaterial av USA, Frankrike och Storbritannien. Detta för att kunna genomföra en vedergällningsaktion 14 april i år.

Det var i slutet av mars som president Donald Trump fattade beslutet att frysa 200 miljoner USD i bistånd till Syrien. Pengar som bland annat finansierar White Helmets-gruppens arbete i Syrien. Nu får White Helmets inga pengar alls rapporterar CBS News.

I torsdags i förra veckan blev det nämligen känt att det amerikanska utrikesdepartementet aktivt granskar allt bistånd till White Helmets och andra grupper i Syrien. För White Helmets del uppgår det amerikanskt stödet till 1/3 av allt stöd som gruppen tar emot. De senaste veckorna har gruppen inte fått några pengar alls utbetalda. I nuläget vill inga representanter för den amerikanska regeringen göra några officiella uttalanden om vad som händer med USAs finansiella stöd till olika biståndsprogram i Syrien. Någonting som väckte oro.

Det här är en oroande utveckling. I slutändan kan detta komma att påverka biståndsarbetarnas förmåga att rädda liv, sa en representant för White Helmets.

Staden Douma i Syrien. Foto: AFP Photo/stringer/TT

Enligt ett internt dokument som CBS News har kommit över från det amerikanska utrikesdepartementet behöver dess Near East Bureau bekräftelse från Trump-administrationen senast 15 april – alltså redan för tre veckor sedan – för att kunna godkänna att medel utbetalas till White Helmets. Om inte ett sådant godkännande inkom skulle avdelningen påbörja ”avstängningsprocedur på rullande basis”.

I slutet av april väckte Ryssland stor uppståndelse när man höll en presskonferens i Haag, Nederländerna, med ett 15-tal vittnen från den påstådda kemiska attacken i staden Douma i Syrien. På eget initiativ förde ryska representanter personer från staden Douma till Haag i Nederländerna. I Haag har Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, sitt högsäte. Utskottsförhöret handlade om den påstådda kemiska attacken mot civila användes för att rättfärdiga missilattacken 14 april av USA, Frankrike och Storbritannien. Till utskottsförhöret kom en grupp som skall ha varit på plats under den påstådda kemiska attacken 7 april.

Några – däribland den 11-årige syriske pojken Hassan Diab – syntes i videon som togs av NGO-organisationen White Helmets. I videon ses aktivister från White Helmets ge första hjälpen till bland andra Hassan Diab samtidigt som de filmar händelsen på sjukhuset. Enligt organisationen skall fler än 40 personer ha dödats under den påstådda kemiska attacken. Under presskonferensen i Haag berättade bland andra sjukhuspersonal och 11-årige Hassan Diab om den påstådda kemiska attacken.

Under presskonferensen berättar sjukhuspersonal och 11-årige Hassan Diab – som filmades av White Helmets – att det inte hade ägt rum någon kemisk attack i staden.

Vi var i källaren och hörde folk ropa att vi måste gå till sjukhuset. Vi gick genom en tunnel. På sjukhuset började de hälla vatten på mig, sa Hasan Diab under presskonferensen i Haag, Nederländerna.

Uppgifterna i CBS News-artikeln kan ses som en U-sväng i Washington D.C. enligt det ryska mediebolaget RT. För en månad sedan förklarade nämligen Heather Nauert, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, att ”White Helmets var en otrolig grupp av individer”. Hon sade också att såvitt hon kände till så fick White Helmets fortfarande amerikanskt bistånd trots beslutet i mars att frysa 200 miljoner USD i bistånd till grupper i Syrien.

I sociala medier har det varit blandade reaktionerna över uppgifterna att Trump-administrationen fryser biståndet till White Helmets. Till exempel har Samantha Power, USAs tidigare FN-ambassadör, hyllat White Helmets arbete – liksom Michael McFaul, USAs tidigare ambassadör i Ryssland, som skrev på Twitter att han har donerat pengar till White Helmets och tänkte fortsätta göra det. Mest uppseende väckte nog Marwa Osman, journalist och Mellanösternanalytiker. Hon beskriver White Helmets som ”Al-Qaida terrorister”.

President Donald Trumps beslut att frysa biståndsprogrammen till White Helmets och liknande grupper i Syrien skall ses i ljuset av hans uttalande 3 april om att USA tänker dra tillbaka alla militära trupper från Mellanöstern. Experter menar att upptakten till USA, Frankrike och Storbritanniens missilattack 14 april kan härledas till detta uttalande. I skrivande stund är det inte känt vad som kommer hända med USAs finansiella stöd till White Helmets.

Vi har inte informerats officiellt om ett slut på finansieringen, sa Raed Salah, ledare för White Helmets, i fredags enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar