Nicolas Sarkozy får ny fängelsedom

Av | 1 oktober, 2021

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy väntar fortfarande på att avtjäna ett flerårigt fängelsestraff för korruptionsbrottet han dömdes för i våras. En domstol dömde honom på torsdagen till ett års fängelse för olaglig kampanjfinansiering i presidentvalet 2012. Han har överklagat båda fängelsedomarna.

newsgram | Nynäshamn den 1 oktober 2021

| KORRUPTION | En domstol i Paris dömde på torsdagen Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy till ett års fängelse efter att ha funnit honom skyldig till olaglig kampanjfinansiering i presidentvalet 2012. Han kan avtjäna straffet hemma genom att bära en elektronisk fotboja.

Frankrikes expresident Nicolas Sarkozy. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP via Getty Images

Nicolas Sarkozy, som spenderade nästan dubbelt så mycket pengar än vad fransk lagstiftning tillåter på sin återvalskampanj i presidentvalet 2012, var inte på plats när domaren tilllkännagav domen. Några ögonblick efter att domen meddelats sade Sarkozys advokat Thierry Herzog att han skulle lämna in en överklagan.

I Frankrike finns en regel för hur mycket pengar en kandidat får göra av med i en valrörelse. Maxnivån ligger på 22,5 miljoner euro, och Nicolas Sarkozys samlade nota från presidentkampanjen 2012 landade på 42,8 miljoner euro. Vänsterliberalen Nicolas Sarkozy, 66, höll valmöten i storstilad amerikansk stil för att kunna bli återvald en andra mandatperiod som president – ändå misslyckades han med att vinna över socialisten François Hollande. Fallet är känt som Bygmalion-affären, efter namnet på den PR-byrå som satte upp ett system med falska fakturor för att dölja de verkliga kostnaderna från Sarkozys valkampanjande.

Nicolas Sarkozy dömdes i mars till tre års fängelse, varav två år villkorligt, för korruption då han försökt muta en domare med en välavlönad tjänst i Monaco i utbyte mot hemligstämplad information i en härva med olagliga kampanjbidrag från L’Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt till hans presidentkampanj 2007.

Fortfarande har Nicolas Sarkozy inte börjat avtjäna något straff för denna fängelsedom, utan bär fotboja till dess att hans överklagande avgörs.

Av Carl Gram

Källor:

Former French President Sarkozy sentenced to one year for illegal campaign financing

France’s Sarkozy likely to avoid jail despite new conviction

Frankrikes expresident Sarkozy dömd – igen

Sarkozy får ett års fängelse för valfusk

Nicolas Sarkozy döms till fängelse för korruption

Nicolas Sarkozy döms för korruption

Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy dömdes till fängelse för korruption

Svenska Wikipedia – Nicolas Sarkozy

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar