Svenska klassiker: ”I Wonder (Departure)” – ABBA

Av | 29 januari, 2018

När ABBA stod på höjden av sin popularitet 1977 släppte de konceptalbumet ”The Album” som innehöll minimusikalen ”The Girl With Golden Hair”. En av låtarna i minimusikalen är klassikern ”I Wonder (Departure)”. Den sätter ord på sångerskan Anni-Frid Lyngstads funderingar om livet i Eskilstuna – innan hon tog språnget ut i den stora vida världen.

[newsgramNynäshamn 29 januari 2018]

För att förstå texten till ABBA-låten ”I Wonder (Departure)”, måste man känna till sångerskan Anni-Frid ”Frida” Lyngstads livshistoria. Det är våndorna innan Frida tar farväl till livet som småbarnsmamma i arbetarstaden Eskilstuna som den här minnesvärda balladen handlar om. Textrader som biter sig fast i huvudet. För var och en som lämnat hemorten vet hur det känns att lämna och komma hem igen.

This park and these houses, old streets I have walked

Everything dear, will it be here

One day when I am returning?

My friends will get married, have children and homes

It sounds so nice, well-planned and wise

Never expecting surprises

 

Foto: Wikipedia

I wonder, it’s frightening

Leaving now, is that the right thing?

I wonder, it scares me

But who the hell am I if I don’t leave it

I’m not a coward

Oh no, I’ll be strong

One chance in a lifetime

Yes I will take it, it can’t go wrong.

Låten finns med på ABBAs femte studioplatta ”The Album” som utgavs 1977. Här har ABBA och managern Stickan Andersson arbetat med att överföra gruppens kreativa idéer till tre olika koncept:

  • “The Album” – studioalbumet
  • ”The Tour” – världsturnén
  • ”The Movie” – filmen om världsturnén

 

På studioplattan experimenterade ABBA med en mini-musikal som framfördes på scen under den världsomfattande turnén som for från USA till Europa för att avslutas inför jublande folkhav i Australien. I studioplattans minimusikal ”The Girl With Golden Hair” vävs balladen ”I Wonder (Departure)” ihop med den europeiska hiten ”Thank You For The Music” och den i mitt tycke kantiga uptempolåten ”I’m A Marionette”.

När ”The Album” kom ut på skivmarknaden var ABBA som allra populärast. Därför var det naturligt att göra en turné och en film för att fånga upp intresset hos hugade fanns över hela världen.

 

Att texten till ”I Wonder (Departure)” har en speciell betydelse för Frida är lätt att förstå när man tänker på att hon kom från Norge till Torshälla i Sverige som två-åring 1947, tillsammans med mormodern, efter mamma Synni Lyngstads tidiga bortgång. Som barn gick Frida ofta ut ensam i skogen för att uppleva den mäktiga tystnaden. Men det var musiken som kom att bära henne fram under livet.

Som tonåring började Frida att sjunga i dansband för att senare bilda storbandet Anni-Frid Four med maken Ragnar Fredriksson. Jag tror att det är hennes egna funderingar om att lämna maken Ragnar och barnen och småstadslivet i Eskilstuna som låten ”I Wonder (Departure)” handlar om. Hur det gick när Frida tog steget ut i det okända vet alla. Frida skrev in sig i historieböckerna som en av popens giganter.

När filmen ”Mamma Mia!” släpptes på biograferna 2008 förklarade ABBA-kollegan Björn Ulvaeus inför journalister från hela världen att Fridas liv var som en fantastisk Hollywood-film. Den norska jäntan som lämnade Norge hals över huvud lever nu sitt liv som Anni-Frid, prinsessa Reuss grevinna av Plauen i alperna i Schweiz.

 

I höstas fick klassikern ”I Wonder (Departure)” nytt liv när Benny Andersson släppte det kritikerrosade soloalbumet Piano”. Det innehåller ett urval av alla de låtar som han har skrivit genom årens lopp. Benny Andersson beskriver själv albumet som en självbiografisk resa genom hans musikaliska liv. Albumet bjuder lyssnaren på ett urval av kända ABBA-hits, musikallåtar och sololåtar. En av de låtar som han har dammat av är ABBA-klassikern ”I Wonder (Departure)”. Så här låter den i Benny Anderssons tappning anno 2017.

 

Av Carl Gram

Läs mer om svensk pophistoria och ABBA här!

newsgrams spellista:

Ted Gärdestad – ”Jag vill ha en egen måne”

Lena Philipsson – ”Det gör ont”

Anders Glenmark – ”Hon har blommor i sitt hår”

Tomas Ledin – ”Blå, blå känslor”

ABBA – ”I Wonder (Departure)”

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar