Svenska klassiker: “Flickorna på TV2” – Gyllene Tider

Av | 18 februari, 2018

Per Gessle tycks ha en fantastisk förmåga att ställa saker rätt. En riktig ”handy man”. Gyllene Tider fick sitt stora genombrott 1980 efter det att man förstått att B-sidan ”Flickorna på TV2” var den givna list-ettan. Likadant med Billboard-ettan ”The Look” – en amerikansk utbytesstudent banade vägen för Roxette i USA. Per Gessle fattade snabbt att det här kunde bli något stort och fick skivbolaget upp på banan. Här är en nostalgisk tripp tillbaka till 1980-talets början i det gamla Sverige.

[newsgramNynäshamn 18 februari 2018]

Per Gessle och Marie Fredriksson lärde känna varandra 1981 när deras respektive grupper Gyllene Tider och Strul delade en replokal i samma hus i Halmstad berättar YLE. Marie Fredriksson levde ett bohemiskt liv och Per Gessle tyckte att hon rörde sig i flummiga kretsar.

De hade en fin replokal med ordning och reda och en heltäckningsmatta som gick upp på väggarna. Strul hyrde grannlokalen som mer såg ut som en vanlig replokal, med en enda röra av ölburkar och fimpar, skriver Marie Fredriksson i självbiografin ”Kärleken till livet”.

Året innan hade Gyllene Tider slagit genom med hitlåten ”Flickorna på TV2” som blev listetta i februari 1980. En svensk klassiker som hämtat influenser från Jamaica och den legendariske reggaesångaren Bob Marleys musik. I Gyllene Tiders genombrottslåt från 1980 blandas nämligen skramliga gitarrer och karibbiska reggae style beats i en skön blandning. Allt medan Per Gessle sjunger textrader som mest av allt andas sensuella tonårsdrömmar.

Vid den här tidpunkten vibrerade den musikaliska miljön i Sverige av duktiga begåvningar som väntade på att upptäckas. Skivbolagen tog hand om talangerna som slapp stöpas om till färdiga koncept. Så när Halmstadsbandet Gyllene Tider skulle presenteras för den svenska skivpubliken i slutet av 1979 så var låten ”Himmel No. 7” det första spåret på singeln och ”Flickorna på TV2” B-sida skriver popsajten 80-talshits. Istället för ”Himmel No. 7” började P3 spela B-sidan på radion. Därför drog skivbolaget EMI in singeln från butikerna. Den pressades om och gavs ut på nytt som dubbel A-sida.

I Sverige inleddes en obeskrivlig Gyllene Tider-yra. Alla älskade Halmstadsbandet. En hektisk tid följde för Gyllene Tider som raskt släppte en rad singlar som blev stora hits till exempel ”Ska vi älska, så ska vi älska som Buddy Holly”, ”När vi två blir en” och den eviga sommarklassikern ”Sommartider”.

Gyllene Tider släppte tre svenskspråkiga plattor i det tidiga 1980-talet. De följde upp skivframgångarna med flera landsomfattande turnéer. På en konsert på Masten i Kristianopel den 30 april 1981 trampades tre personer ned och omkom efter det att en stor folkmassa samtidigt försökt ta sig in på konsertområdet. När Gyllene Tider skulle göra comeback 1984 gjorde bandet detta med den engelskspråkiga plattan ”The Heartland Café” som floppade rejält.

I USA testade skivbolaget Capitol Records (EMI) intresset genom att släppa plattan under namnet Roxette.

Av Carl Gram

newsgrams spellista:

Ted Gärdestad – ”Jag vill ha en egen måne”

Lena Philipsson – ”Det gör ont”

Anders Glenmark – ”Hon har blommor i sitt hår”

Tomas Ledin – ”Blå, blå känslor”

ABBA – ”I Wonder (Departure)”

Kent – ”Dom Andra”

Noice – ”En kväll i tunnelbanan”

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar